Колико је било цркава и манастира на светој српској земљи, Косову и Метохији?

На Косову и Метохији било је 1.181 црква и 113 манастира!

У долини фресака, долини српских краљева, Косову и Метохији, с правом названој светој српској земљи, некада је, у Средњем веку, скоро у сваком месту било српских црква и манастира, трврђава и градова као и двораца богате српске властеле. Моћној српској држави управо је Косово и Метохија био стожер и извор ширења српства и српске државе.

Према подацима Републичког завода за заштиту споменика културе Србије, на Косову и Метохији је било 1.181 црква, 113 манастира, 48 испосница, 8 спомен-капела и спомен-костурница, затим 96 тврђава и старих градова и 14 двораца српске властеле, што представља укупно 1.353 црквена здања. Ако се на ово дода и 534 стара српска гробља, укупан број српских топонима износи 1.996. Са тако богатом баштином на једном простору српског народа, који обухвата 10.886 квадратних километара, мало ко се може похвалити у свету. Густина белега српске духовне баштине на Косову и Метохији је у неколико задњих деценија, али и векова, десеткована уништавањем и затирањем од стране Албанаца. Буквалном, број српских светиња на Косову и Метохији је десеткован, а од двораца српских владара скоро да није остало ништа, док су стари српски градови и тврђаве потпуно запуштени.

Како су историчари, монаштво и хроничари забележили у историјским и црквеним књигама, у Средњем веку, за време недељне свете Литургије, у манастирима и црквама Метохије звонило је више од 3.600 црквених звона. Додају ли се томе и звона са цркава и манастира Косова, онда се може замислити о коликом се броју звона радило и о каквој се симфонији тонова говорило. Црквена звона на Косову и Метохији су верна српска тапија, уз бројне светиње, која говоре о вековној српској земљи.

Званично, у марту 2012. године, организација ЕУ за културу, српске светиње на Косову и Метохију уврстила је међу пет најважнијих светих места на Медитерану.

Само од 1999. године до данас, Албанци су срушили и запалили 155 српских цркава и манастира а 12 цркава је у потпуности избрисано са лица земље, јер на тим местима није остало апсолутно ништа што би сведочило да су ту некада биле српске светиње: црква Свете Тројице у центру Ђаковице, сеоске цркве у Петровцима код Кос. Каменице, затим у селу Краљевица код Подујева, црква у центру Суве Реке, црква свете Тројице у Великој Реци код Вучитрна и четири цркве у Горњем и Доњем Неродимљу код Урошевца. Сигурно је да има још уништених цркава јер нема довољно података каква је судбина цркава у општинама Качаник, Штимље, Сува Река, Урошевац и другим срединама.

Од камења из срушених и запаљених цркава и манастира, од турског времена до данашњих дана, Албанци су направили 55 џамија, затим су градили мостове, куће, куле, воденице, школе, бунаре, ограде око кућа….

Иако је неколико старих градова на Косову и Метохији и тврђава у релативно добром стању, стари град Звечан, Ново Брдо, стари град изнад Призрена… још ниједан није уређен и приступачан посетиоцима и туристима. Ниједан дворац ни летњиковац српске властеле, такође, није сачуван, а на тим местима само зидине сведоче да су ту некада били.

Према подацима првог турског пописа становништва, домаћинстава, села …. 1455. године било је укупно 304 свештеника, не рачунајући већа места и руднике који су спадали у царски хас. Од 646 села тада, 270 села је имало најмање једног свештеника. Косово и Метохија је у српској држави била црквено најкултивисанија област.

Фото: Зоран Влашковић

Извор: Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here