Не само да би била укинута готовина већ би била укинута и приватност, а самим тим и слобода појединца. Тада би држава имала потпуни увид у све, али баш све трансакције појединца, тако да би она практично о њему знала све. Престанак штампања новчанице од 500 евра корак је ка безготовинском друштву. И у нашим новинама смо могли да прочитамо да је то новчаница коју поштен свет никада није имао у рукама, а коју, наводно, зову „бинладенка“ јер је користе терористи. Ту видимо две стратегије које се користе. Једна је демонизација готовине, а друга је отежавање коришћења готовине

Да бисмо разумели опасности и ризике које би безготовинско друштво донело како појединцу, тако и заједници, морамо да разумемо функцију готовог новца у савременом друштву. Најкраће речено, готови новац омогућује анонимност трансакција, а самим тим и слободу грађанина да свој новац троши онако како жели, у приватности која је основно људско право и темељ људске слободе. Укидањем готовине настало би друштво потпуног надзора и контроле над свим трансакцијама. Не само да би била укинута готовина већ би била укинута и приватност, а самим тим и слобода појединца. Тада би држава имала потпуни увид у све, али баш све трансакције појединца, тако да би она практично о њему знала све.

Он би знао да је надзиран, и томе би прилагодио своје понашање. Тако би укидањем готовине настала полицијска држава потпуног надзора, пуне контроле приватности, што је у теорији описано као тоталитарно друштво. И управо је та жеља државе оно што плаши и што је највећа опасност која је пред нама у наредних пет-шест година. Дакле, то је нешто што је пред вратима, или тачније – што је већ ушло у предсобље, а мало је људи који разумеју о чему је реч и колико су наше слободе и приватност тиме угрожени.

Kорист државе од укидања готовине је потпуна контрола. То је оно што плаши. Тајност улога ни сада практично не постоји, јер су банке стављене у службу контроле. У Америци су банке дужне да пријаве „сумњиву трансакцију“ када неко подиже или улаже готовину у износу од 10.000 долара. Али у пракси банке пријављују износе и од 5.000 долара. Држава би имала потпуни увид у све токове новца, и самим тим би имала комплетни увид, надзор и контролу над свим. На пример, погледају шта сте и где сте све плаћали у задњих месец дана и могу да знају све о вама од ваших политичких ставова, лекова које користите, па до најситнијих тајни.

А са тим подацима је могуће свашта урадити, потпуно манипулисати људима. Али највећи проблем, по мом мишљењу, јесте да ће човек у безготовинском друштву знати да је надзиран, тако да ће постати веома послушан како не би привукао пажњу државе на себе.У таквом друштву потпуне контроле људи попут Асанжа или Сноудена не би били могући. Довољно је да вам држава конфискује или суспендује рачуне, било превентивно, било као казну, и ви постајете „ходајући мртвац“ без средстава за живот.

Већ сада у САД полиција има технологију којом конфискује рачуне неке особе пре него што је она осуђена, само зато што је осумњичена.Поред тога, држава може да вам ограничи шта можете да плаћате својим новцем, а шта не можете. То је следећи корак у контроли трошења новца – не само да држава зна све о томе на шта трошите новац већ вам она и одређује на шта смете, а на шта не смете да га трошите, шта је оно што не смете да платите.
Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here