ЖИЧА је најпознатији и најпосећенији манастир у Србији, стар готово осам векова, чему доприноси и савршена локација – 15 километара је удаљен од Краљева и седам од Врњачке Бање. Окупан сунцем, заштићен зидинама и окружен љубављу монахиња, Жича је манастир који многи радо посећују по неколико пута у животу.

– Ово је манастир братске љубави, јер је крај моштију свог оца, светогорски монах Сава измирио браћу Стефана Немањића и Вукана, и тада су се договорили о подизању новог манастира. Убрзо је започета изградња Жиче – каже монахиња Нектарија.

– Манастир посећују наши, али и руски гости, Грци и Кипрани. Посећују нас групе које желе да упознају монашки живот, присуствују литургији…

Жича има 45 монахиња које имање држе под конац. Плодове из воћњака и баште претварају у укусне сокове без додатака који имају и специјалну етикету. Иконе је најбоље купити у самом манастиру, али могу се пазарити и путем интернета. Донедавно је водич дочекивао туристе, а сада, док Музеј у Краљеву не запосли новог водича, госте дочекују монахиње и, према интересовањима, причају им о историји, уметности, животу манастира. Изграђени су нови паркинг, сувенирница, место за освежење, а ускоро ће на централни трг бити пренет и сеник краља Петра Ослободиоца у којем је миропомазан када је постао краљ.

Манастирски живот обновио је Карађорђе у првој години устанка. У осам векова дугој историји, Жича је много пута рушена и паљена, нарочито током турске владавине, али би сваки пут заблистала пуним сјајем, раскошнијим него пре.

Већина туриста после обиласка Жиче наставља излет до Студенице. Међутим, ко је био у Студеници, треба да оде и до Цркве Светог Саве која се налази на пола пута до Врњачке Бање, у селу Грачац.

– Цркву је изградио Свети Сава и одавде је пешице ишао да види како напредују радови на Жичи – каже парох Милан.

– Ово jе старо село Рашког округа, а у атару су нађени материјални остаци који јасно упућују на то да су Римљани насељавали ово подручје.

На темељима старе, 1812. подигнута је нова црква. Радови су комплетно завршени 2012. године.

РУСИ ЧЕСТО ДОЛАЗЕ

ВЕЛИКИ број руских туриста долази у Жичу, јер сматрају ово место светим. Поред тога што су велики верници, Руси су посебно опчињени првом фреском цара Николаја Романова у Цркви Светог Саве. Ову цркву је 1938. године подигао владика Велимировић, а цар Николај тада још није био канонизован, па нема ореол. Црква је добила нову фасаду и подно грејање, али фреске чекају да их конзерватори оживе.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here