Годишњица устанка у Србу крај партизанског споменика, у организацији СНВ-а и САБА, обележена је у сенци низа инцидената, претњи и провокација припадника Аутохтоне – Хрватске странке права и њихових присталица.

Хина је јавила да је петнаестак жена у више наврата прекидало говор бившег хрватског председника Стјепана Месића певањем домољубних песама.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац поручио је онима којима је, како је рекао, данашњи дан контроверзан да прочитају текст Славка Голдштајна о устанку у Србу.

„Ми не спадамо међу екстреме, ми желимо нормалан живот“, рекао је Пуповац.

Никола Будија је критиковао хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић зато што је избацила Титову бисту са Пантовчака по доласку на ту функцију.

„Ја сам Хрват ал’ нисам усташа, него Титов борац“, поручио је Будија.

Међутим, протестни скуп организoвала је и Аутохтона – Хрватска странка права, коју води потпредседник Владимир Кинђерски, а који је Хини уочи скупа рекао да ће то бити „мирно окупљање, само да би се указало на чињеницу да је СНВ-ов скуп еклатантни историјски фалсификат“.

Упркос шестомесечној забрани, у Србу се данас појавио и лидер А-ХСП Дражен Келеминец и одржао говор на разгласу и том приликом овај скуп назвао „балом вампира“, а потом позвао на скандирање „За дом спремни“.

„Нико ми не може забранити поздрав ‘Бог и Хрвати’ и ‘За дом спремни’! Нико ми не може забранити барјак са белим пољем, који је хрватски барјак“, поручио је на протесту праваша и њихових присталица у Србу, током обележавања годишњице антифашистичког устанка.

Келеминец је, како је пренела телевизија Н1, захвалио Ивици Панџи, бранитељима из Ријеке и Задра, припадницима сплитског ХОС-а и свим, како је рекао, домобранима који су у Србу данас.

По завршетку Келеминецовог обраћања, присутни су скандирали: „Кољачи, убице, злочинци!“

Келемнeц је рекао да Самосталној демократској српској странци треба забранити одржавање скупова, као и да у Србу има 60 Хрвата, „који су грађани другог реда“ и то због начелника, који се због малтретирања обратио државном врху.

Навео је да Милорад Пуповац одржава свој „бал вампира испред четничког споменика“ и да је „ту почела агресија на ‘домовински рат'“.

„Не бојим се ничега осим Бога! С тим поздравом сам ишао у рат за демократску Хрватску. За дом – спремни!“, казао је Келеминец, што су прихватили и учесници протеста окупљени око њега.

Новинари су питали полицију хоће ли узвици „За дом спремни“ бити санкционисани, а портпарол задарске полицијске управе Елис Жодан казао је за Н1 да ће полиција поднети пријаве за свако кршење закона, али да неће хапсити на самом месту догађаја.

Иначе, полиција је од јутра темељно контролисала аутомобиле на улазу у Срб да се не би догодило да неко унесе неки непожељни предмет.

Представници А-ХСП су у једном тренутку блокирали магистралу на потезу од Книна ка Србу и читали „Оченаш“.

Раније планирано окупљање представника А-ХСП није одржано. Представник СНВ-а је приговорио полицији да није на адекватан начин обезбедила уредно пријављено јавно окупљање.

С друге стране, Владимир Кинђерски је у име праваша оптужио полицију да није пропустила ка Србу демонстранте који су на себи имали мајице ХОС-а, па су они блокирали саобраћај, што је потрајало око сат времена.

Улазак у Срб им је омогућен након што су мајице преобукли наопако да се не види натпис.

Генерал хрватске војске и саборски заступник Жељко Гласновић грубо је напао председника Антифашистичке лиге Зорана Пусића рекавши му да је „морална наказа“, да својим присуством на антифашистичком скупу велича великосрпско-четничко-империјалистичку агресију, а својим деловањем брани да до хрватског народа дође истина. Такође је рекао да је због те великосрпске политике на овим просторима од 1912. до 1990-их година убијено 500.000 људи.

Коментаришући тај напад, Пусић је рекао да су Гласновићеве речи очигледна ревизија историје и додао да ни он нити други учесници антифашистичког скупа не негирају четничке злочине у Лици и другде, али и да је чињеница да су се људи дигли на устанак управо због усташких злочина који су му претходили.

Нагласио је и да је из 90-их година познато ко је чинио злочине у Хрватској – четници, паравојска и ЈНА, а не антифашисти.

Обележавања Дана устанка у Србу је почело са двадесетак минута закашњења полагањем венаца на спомен-обележје.

Обележавању је присуствовала и амбасадорка Србије у Хрватској, председник СНВ-а Милорад Пуповац и бивши хрватски председник Месић.

Обележавање је почело рецитацијама песама о Титу и партизанима.

Неколико демонстраната упутило је увредљиве поруке на рачун Пусића узвикујући: „Узимате наше новце, а нисте се борили за нашу земљу!“

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here