Zamenik sekretara generalnog saveta Jedinstvene Rusije, Sergej Železnjak, u ekskluzivnom intervjuu za PATRIOT govori o pravima Srba u regionu, institucijama za saradnju sa Rusijom, vojnoj neutralnosti Srbije i drugih balkanskih zemalja…

Istakli ste da budućnost Balkana vidite u formiranju saveza vojno neutralnih država. Da li tako vidite i budućnost Srbije?

Srbija zauzima jasan stav o očuvanju nacionalnog suvereniteta i vojne neutralnosti. Stav Srbije je danas u mnogome primer koji ohrabruje i druge balkanske narode da šire prostranstvo vojne neutralnosti u regionu Balkana. Siguran sam da ovakav stav Srbije dobija sve veću podršku ne samo u regionu nego i na širem međunarodnom planu, jer pitanja koja su vezana za bezbednost i zaštitu suvereniteta moraju da se rešavaju prema stavu građana, a jasan stav većine građana Srbije je da podržavaju vojnu neutralnost i nezavisnost Srbije.

Kako ocenjujete položaj Srba u regionu, naročito u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu. Šta može da se uradi da bi se njihova situacija poboljšala?

Nažalost veliki pritisak se vrši na Srbe u nekim od država Balkana. Nastavljaju se pokušaji odvajanja Srba od njihovih korena, kulture, njihovog jezika. Mi naravno ne možemo da se pomirimo sa tim. Mi podržavamo napore i Srpske narodne partije i Srpske napredne stranke i drugih srpskih partija koje se bore za prava Srba. Smatramo da to pitanje zaslužuje posebnu pažnju u međunarodnoj javnosti jer je sramota da u 21. veku narod nema pravo na svoju istoriju, na svoju kulturu, na svoj identitet. Niko nema pravo da ponižava ili sprovodi represivne mere po etničkom osnovu.

Ranije je bilo najavljeno da bi naša vlada mogla da osnuje institucije za saradnju sa Rusijom. Da li smatrate da bi to doprinelo razvoju odnosa Srbije i Rusije?

Saradnja Rusije i Srbije ima mnogovekovne korene, strateški karakter i ogroman potencijal. U kom obliku treba da bude organizovana ta saradnja mora biti odluka srpskih vlasti, mi smatramo da je to unutrašnje pitanje Srbije, ali smo sigurni da u svim pravcima, počevši od ekonomije i bezbednosti pa do kulture i obrazovanja, postoji ogroman potencijal koji naravno zahteva određenu koordinaciju da bi se kontrolisao i pratio razvoj prioritetnih projekata.

Patriot.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here