Железњак у изјави објављеној на сајту ЈР поздравља данашњу оснивачку скупштину Уније у Никшићу, оценивши да је то важан догађај у формирању војне неутралности Црне Горе и балканског региона у целини.

Он је навео да Унија има за циљ да уједини снаге водећих црногорских лидера, представника медија, културних радника, бизнисмена, како би се спречило „насилно увлачење Црне Горе у НАТО и реализовала концепција војне неутралности Црне Горе“.

– Стварање широке црногорске политичке и грађанске коалиције представља конкретан практичан корак у реализацији нове стратешке регионалне доктрине у Југоисточној Европи – формирање пространства војно неутралних суверених држава који замењују политику ширења НАТО на Балкан – навео је Железњак.

Он је оценио да НАТО није у стању да осигура безбедност Европљана, тим пре на Балкану.

На Балкану постоји повишена међунационална и међуконфесионална напетост, и НАТО није у стању да буде гарант мира и стабилности и на ту улогу нема никаквог моралног права, „као агресор који је започео рат према Југославији“, навео је Железњак.

По његовој оцени, само ванблоковско схватање међународне безбедности може да обезбеди ефикасну борбу против тероризма, екстремизма и других савремених претњи.

ЈР је током годишњег конгреса потписала декларације са десет партија из пет земаља балканског региона. Из Црне Горе декларацију о војној неутралности су потписале Социјалистичка народна партија, Нова српска демократија и Демократска народна партија, подсетио је Железњак.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here