Да је одлагање медицинског отпада „рак-рана” српског здравства говори слика контејнера око зграде KБЦ „Звездара”, која је смештена у центру Београда.

Маска натопљена свежом крви, хируршке рукавице, газе, кутије од шприцева, а из црних кеса за ђубре понегде вири штапић за узимање брисева. Ово су репортери „Ало!” затекли обилазећи терен.

Осим што прети зараза свима који су у том делу града, јер пацови и други глодари то могу да развуку, скупљачи секундарних сировина су на директном удару.

Током нашег обиласка један је „копао” по контејнеру испред зграде звездарске болнице у Прешевској. Испред хирургије смо у контејнеру пронашли тек бачену хируршку маску на којој је било доста свеже крви. Она, али и друге телесне течности не би смеле да се нађу у уличним контејнерима, јер могу да буду извори ХИВ-а и других опасних вируса.

Хирург из те установе, који је желео да остане анониман, каже за „Ало!” да се у унутар болнице сав материјал врло строго одваја у амбулантама и операционим салама, „а шта се после тога деси, то не знају лекари нити медицинске сестре.”

– Употребљени шприцеви, рукавице, штапићи за брисеве, газе, завоји убацују се на тачно одређена места за то. Сваки извађени орган иде на патохистолошки преглед. Дакле, не би требало све то да се нађе на улици, у контејнерима. Потпуно сам сигуран да сви имамо озбиљан приступ према одлагању опасног медицинског материјала. Шта се деси кад се тај отпад скупи и где га носе чистатице, е то не знам. Та крвава маска која је изашла са хирургије вероватно је из неке од операционих сала. Очигледно је у питању аљкавост периферних служби одржавања. Да се људи не плаше, све што је крваво, а провело је сат времена на сунцу, није инфективно – то јест нико не може да добије, на пример, ХИВ или хепатитис – казао је он.

Бојан Сударев, директор у једној од фирми која се бави одношењем медицинског отпада, каже за „Ало!” да је то што смо пронашли у контејенрима реалност у целој Србији.

– Годишње се „направи” око 6.000 тона те врсте отпада. Од тога је званично пријављено да се обради 2.400 тона. Око KБЦ „Звездара” је неадекватно збринут медицински отпад. Овако ће све што је у контејенерима завршити на депонији, што и није толико велики проблем колики је то што се налази ту где сте га затекли. Људи пролазе поред, неко чепрка по том ђубрету, убоде се на иглу, добије ХИВ, хепатитис… Одлагање медицинског отпада је потпуно ван контроле у Србији. Игле, шприцеви, маске, штапићи за узимање брисева и друго требало би да се издроби до непрепознатљивости, стерилише, специјалним возилом одвезе на локалну депонију и затрпа у посебним касетама – навео је Сударев за „Ало!”.

Директор: Строго водимо рачуна!

Др Петар Сворцан, директор KБЦ „Звездара”, каже за „Ало!” да та установа има јасне процедуре за одлагање инфективног и медицинског отпада. – Имамо машине за уништавање медицинског отпада. Сви запослени знају шта треба да се ради. О томе шта сте пронашли у контејнерима нисам упознат, али знам да је раније било неких подметања, односно убацивања медицинског отпада у комуналне контејнере. Видећу са нашом службом за медицински отпад о чему се сада ради. Ту крваву маску могао је да баци и неки пацијент, а да ми то не видимо. Други велики проблем су људи који скупљају секундарне сировине. Долазе тамо, цепају кесе, онда бацају њихов садржај свуда. Имамо у плану да ставимо решетке око контејнера и забранимо приступ свима осим надлежнима – рекао је др Сворцан.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here