Na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ danas je, u okviru multinacionalne vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, izveden taktičko-tehnički zbor ljudstva i tehnike. e1b5add8-a6a3-11e6-9eee-001a649ddcfeZavršnom segmentu vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, u kome su učestvovali pripadnici Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, Oružanih snaga Republike Belorusije i Vojske Srbije, prisustvovali su predsednik Republike Tomislav Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Belorusije i zamenik ministra odbrane Belorusije general-major Oleg Aleksejevič Belokonjev, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije, kao i predstavnici diplomatskog kora.388de8c6-a6a1-11e6-9eee-001a649ddcfeOcenivši vežbu i ostvarene rezultate ocenom „vrlo dobro“, predsednik Nikolić je istakao da Vojska Srbije nastavlja uvežbavanja sa vojskama mnogih država u svetu.
Završena vežba „Slovensko bratstvo 2016“– Raduje me što u vežbama pripadnici Vojske Srbije, potpuno ravnopravno, ispunjavaju zadatke koji se pred njih postave, a naravno da nikoga od nas ne bi radovalo da to znanje moraju da koriste u stvarnim situacijama. U borbi protiv terorizma imamo zajednički interes i ne postoji država koja nema interes da se bori protiv terorizma – naglasio je predsednik Nikolić čestitajući svim učesnicima vežbe što, i u izuzetno teškim vremenskim uslovima po kojima je izvedena vežba, shvataju zbog čega i naša država i ostale izdvajaju ono malo što imaju kako bi pripadnici vojske bili što bolje uvežbani i opremljeni.40c17ef6-a6a4-11e6-9eee-001a649ddcfeGovoreći o vežbi, general Diković je istakao da su u proteklih nekoliko dana pripadnici tri vojske izvodili zajedničke aktivnosti na temu borba protiv terorizma, a čiji je cilj bio da se proveri interoperabilnost sastava i njihova spremnost i sposobnost da zajednički izvode borbu protiv jednog od najvećih izazova po svetsku bezbednost – terorizma.
Završena vežba „Slovensko bratstvo 2016“– Ovakve i slične vežbe Vojska Srbije je izvodila i sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja – naglasio je general Diković dodajući da je vežba „Slovensko bratstvo 2016“ jedinstvena po mnogo čemu, pre svega po svom sadržaju, načinu dejstva i po velikoj sličnosti osnovnih postavki u protivterorističkoj borbi i velikoj uvežbanosti sastava tri vojske.34c43198-a6a4-11e6-9eee-001a649ddcfeOcenivši odličnom ocenom izvedenu vežbu, načelnik Odseka za izviđanje vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Oleg Olegovič Poljgujev, rekao je da su pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije odradili sve zadatke sa visokom ocenom.

– Ovo je bila protivteroristička vežba i mi smo zajedničkim snagama izvršili sve zadatke. Iskoristili smo sve naše mogućnosti tehničkog sastava i ljudstva i sve je bilo kako smo planirali – naglasio je general Poljgujev dodajući da je ova vežba već postala tradicionalna.

Završena vežba „Slovensko bratstvo 2016“Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije general Belokonjev ocenio je vežbu i njene rezultate veoma pozitivno naglašavajući da ona pruža mogućnost da se uvežbaju aktivnosti u okviru međunarodne saradnje, a u cilju interoperbilnosti. On je, takođe, najavio da je planirano da vežba „Slovensko bratstvo“ sledeće godine bude izvedena na teritoriji Belorusije.38e95032-a6a4-11e6-9eee-001a649ddcfeMultinacionalna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ realizovana je od 3. do 9. novembra 2016. godine na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, automatizovanom strelištu „Orešac“ i aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“. Na taktičkoj vežbi učestvovalo je 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

logo_mod

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here