Непосредно након одлуке турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да отпочне процес одмрзавања сарадње са Русијом и руско-турске односе помери са мртве тачке у Турској је извршен војни удар. Припадници војске отпочели су са нападима на припаднике државне обавештајне службе и преузели контролу над свим снагама полиције, а представнике државног руководства узели за таоце.

Српски сабор Заветници сматра да су актуелна дешавања у Турској дело обавештајно-безбедносних структура западних центара моћи на челу са САД, које су као што је познато од турске државе створиле другу најјачу војну силу у оквиру НАТО пакта, а турским генералима омогућили да своја знања и вештине стичу на америчкој територији уз помоћ својих најистакнутијих обавештајаца.

Неопходно је истаћи да су вечерашњи догађаји у Турској уследили и након спремности турског државног руководства, које је суочено са нестабилним геополитичким околностима у региону да пристане на то да председник Асад у тзв. прелазном периоду и даље остане на челу Сирије. Све ово иде на штету америчким геостратешким интересима у ширем региону Мале Азије и Блиског Истока јер представља могућност за јачање руског политичког и војног утицаја у том делу света.

Заветници истичу да због дешавања у Турској постоји реална опасност за погоршање политичке ситуације и у самој Србији. Свима је позната чињеница да је спољнополитички утицај Турске на прилике на Балкану изузетно запажен и да се тај утицај извршава пре свега путем структура у Сарајеву и Новом Пазару. То омогућава западним центрима моћи да актуелну политичку кризу у Турској пренесу и на подручје Балкана са циљем опште политичке и безбедносне дестабилизације Републике Србије, а тиме  и урушавања самосталности Републике Српске.

Заветници позивају државно руководство Србије да покаже највећи могући степен одговорности у овом тренутку и под хитно подигне ниво државне и националне безбедности. У том погледу предлажемо:

  • хитно сазивање седнице Бироа за координацију служби безбедности
  • стављање специјалних снага војске и полиције у стање приправности
  • јачање безбедносних снага на подручју државних граница
  • пружање неопходне помоћи и интензивирање сарадње са службама безбедности у Републици Српској која може бити прва на удару
  • привођење свих неформалних лидера екстремистичких фундаменталистичких групација на територији Србије
  • предузимање свих неопходних мера контроле у подручјима где су смештени мигранти.

Извор: Заветници.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here