Одговор се своди на једно—зато што су их југословенски комунисти све порушили.

Поражавајућа чињеница је да осим неколицине спомен-костурница, које је на територији данашње Србије изградио краљ Александар Карађорђевић и које су до данас опстале (попут оних у Чачку, Лазаревцу, на Церу, Гучеву, Мачковом камену, Сурдулици и Нишкој тврђави) сва војничка гробља српске војске су уништена.

Сви ми знамо за српско војничко гробље Зејтинлик у Солуну. Ту су сахрањени јунаци са Солунског фронта изгинули од 1916. до 1918. године и то гробље је захваљујући браћи Грцима и некадашњој држави Краљевини СХС савршено очувано.

Међутим, да ли се неко запитао где су сахрањени српски војници пали на Церу, Колубари, Дрини, Дунаву, Сави и у другим биткама вођеним у Србији током 1914. и 1915. године? Где је наш Зејтинлик у Србији?

На слици видите некадашње Централно гробље српске војске у Првом светском рату које се налазило у данашњем парку Шумарице поред Крагујевца. Данас је то парк у коме Крагујевчани радо проводе слободно време и сунчане дане.

Када је почео рат, у Крагујевац су се сместили главнокомандујући престолонаследник Александар, Врховна команда, а поред осталог и централна болница српске војске. Болница се налазила на месту где су данас стадион Фудбалског клуба ”Раднички“ и горњи део Великог парка, као и у оближњој касарни. У болицу су доношени тешки рањеници са свих фронтова, почев од краја лета 1914. године и Церске битке, па све до избеглиштва и повлачења краља, владе и Српске војске на Крф.

Међутим, Централно гробље српске војске је неко уништио. Нису га Немци уништили, чак ни они који су стрељали Крагујевчане по страшном закону 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног Немца. Немци су чак држали Србију под окупацијом и током 1915-1918, па затим, поново у периоду 1941-1944 и то гробље нису дирали.

Застрашујућа чињеница јесте да су и Централно гробље српске војске у Крагујевцу, као и слична гробља српске војске у Ваљеву, Београду, Крушевцу, Нишу итд. уништили југословенски комунисти. Од 1945. на овамо, сва места у којима су сахрањени српски војници (осим спомен-костурница које су изграђене на црквеним имањима) су комунисти претворили у паркове.

Можда је то и још једна освета аустроугарског каплара Јосипа Броза Тита према онима на које је пуцао, бацао бомбе и јуришао.

Оно што је поразно је да се ова чињеница данас не помиње, вероватно јер јасно говори о томе шта мисле комунисти о српском народу и српској историји, а њихови синови и унуци и даље владају овом авнојевском Србијом

Историја Срба

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here