Националистима широм света 86-годишњи мултимилијардер мађарског и јеврејског порекла је главни непријатељ. Оптужују га да је подржао државни удар у Македонији, спонзорисао протесте у Мађарској, оркестрирао избегличку кризу у Еуропи. Све већем броју државника с ауторитарним намерама амерички финансијер Џорџ Сорош дежурни је кривац за све, пише „Ал Џазира Балканс“.
По Форбсу он је 29. најбогатији човек на свету, а његово Отворено друштво криво је, тврде Сорошеви непријатељи с деснице, за наметање либералне, мултикултуралрне агенде у политици. У Пољској, која га је својевремено одликовала највишим цивилним признањем, неки га оптужују да је државни непријатељ који жели да затре пољски суверенитет.

Посебно су снажни напади из његове родне Мађарске, која је недавно усвојила нове строге прописе о невладиним организацијама које се финансирају из иностранства. Многи сматрају да је тај закон директно скројен како би зауставио Сорошеву фондацију.

Широм земље никли су велики плакати, које је финансирала влада, на којима је Сорош приказиван као луткар који опозиционе политичаре повлачи као марионете. Неки су у томе видели и повезаност са антисемитизмом.

– Његово верско порекло је ирелевантно за најважније питање, а то је да све више влада Сорошеву мрежу сматра претњом демократији – написао је Золтан Ковач, портпарол премијера Виктора Орбана, у чланку под насловом „Митови и чињенице о Мађарској и Џорџу Сорошу“.

Орбан, који је и сам некад био Сорошев стипендиста, оптужио је свог бившег доброчинитеља да користи „предаторске невладине организације“ како би преплавио Европу избеглицама и створио „транснационално царство“.

– Непријатељство према Сорошу није ништа ново, али интензитет никад није био већи – каже директор евроазијске централе Отвореног друштва Леонард Бенардо.

aljazeera.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here