Потрошачи се још нису освестили од скока цене свињетине, а сачекале су их и нове цене пилећег меса.

Последњих дана цена пилетине порасла је и до 25 одсто као последица мање понуде утовљених пилића, кажу произвођачи.

Потрошачи се још нису освестили од скока цене свињетине, а сачекале су их и нове цене пилећег меса. Последњих дана цена пилетине порасла је и до 25 одсто као последица мање понуде утовљених пилића, кажу произвођачи.

У индустрији меса „Матијевић“ наводе да је пилеће месо поскупело и више од 25 одсто и то из истих разлога као свињско.

„На производњи живих пилића губило се и ми смо на једном турнусу код 200.000 пилића изгубили 12 милиона динара. Тако су и сви други произвођачи губили и повукли су се из това пилића, фарме су остале празне. Сад смо остали без пилића и цена је отишла знатно горе“, рекао је Тањугу власник Индустрије меса „Матијевић“ Петар Матијевић.

У њиховим радњама цена пилећег меса (труп) је 285 динара за килограм, док је батак нешто скупљи, у зависности од категорија. Према његовим речима, приметан је и пад промета око 20 одсто, али у томе удео има и поскупљење свињетине претходних дана.

Матијевић каже да се стабилизација тржишта пилећег меса може очекивати пре него када је у питању свињетина.

„За око двадесетак дана можемо очекивати стабилизацију када је пилетина у питању. Стабилизација значи да економска цена буде таква да зараде и произвођачи, и кланичари, и трговци. Поента је да у ланцу сви зараде, а ако неко губи, онда то није добро“, објаснио је Матијевић.

У компанији „Делез Србија“ кажу да је стање редовно и да је цена пилетине у њиховим радњама „стабилна“.

„Цена пилетине је у свим нашим продавницама стабилна, а у овом тренутку не планирамо корекције“, изјавио је Тањугу Никола Папак из компаније „Делез Србија“. Према његовим речима, тренутно је и тражња уобичајена за ово доба године и нема осцилација.

„Стање је редовно“, рекао је Папак.

Раде Шкорић из Пословног удружења за живинарство истиче да је чињеница да је цена пилећег меса дуже време била депресивна и да је у мају и јуну ове године цена живе ваге била 50 одсто испод цене производње.

Сада цена практично иде у нормалу, каже он.

„Сада је дошло до равнотеже цене понуде и потражње и то нема везе са подизањем цене свињског меса“, рекао је Шкорић Танјугу.

Цена живе ваге је, према његовим речима, од средине јула у односу на мај и јун отишла навише око 40 одсто.

Извор: Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here