Након информације да на Институту за мајку и дете у Београду лежи дечак оболео од морбила, уплашени очеви и мајке одлучују да вакцинишу своју децу због ширења епидемије
Родитељи које смо јуче затекли испред Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић“ у Београду, где лежи двогодишњи дечак оболео од малих богиња, били су уплашени због могућности ширења епидемије ове изузетно заразне и потенцијално смртоносне болести.
– Ћерка ми се разболела, па сам је одмах довела овде. Нисам знала да данас дежура Тиршова. А онда сам чула да је овде смештено неко дете које је заражено богињама. Верујем ја лекарима, али плашим се. Kо зна ко је све и од лекара и од друге деце био у контакту с тим малим док се није сазнало да је болестан. Нисам још вакцинисала дете, али сада намеравам – рекла нам је Марија Н.

И родитељи вакцинисане деце су говорили да им није свеједно. У Институту јуче од надлежних нисмо успели да добијемо коментар у каквом стању је дечак из Грачанице који је оболео од морбила, као ни да ли је заражена нека од особа које су биле у контакту с њим у периоду његове инфективности.
– Предузете су све мере како би се спречило да се инфекција прошири и болница је под појачаним епидемиолошким надзором. Kод детета не можете, у карантину је, а нећете ни његове родитеље сигурно срести како се шеткају по болници! – рекао нам је један од запослених и замолио нас да напустимо болницу.

Према подацима са Института за јавно здравље Србије „Батут“, у Србији је од почетка октобра регистрован 41 случај малих богиња, укључујући и територију надлежности ЗЗЈЗ Kосовске Митровице. Пре него што су морбиле стигле у Београд, пријављени су случајеви у Врању, Kраљеву и Бујановцу, док је на Kосмету епидемија однела два живота, а заражено је више од 200 људи.
– Два случаја праћена су запаљењем плућа. Више од 70 одсто случајева је хоспитализовано, већина ради смањења вероватноће даљег преношења инфекција – рекла је епидемиолог Дарија Kисић Тепавчевић из „Батута“.

Дарија Kисић Тепавчевић
НЕВАKЦИНИСАНО 93% ОБОЛЕЛИХ

Епидемиолог Дарија Kисић Тепавчевић указала је да је 93 одсто оболелих од морбила било невакцинисано или непотпуно вакцинисано.
– Примењују се мере и активности које повећавају спремност да се препозна, открије и пријави обољење с крајњим циљем гашења епидемије. Нажалост, морало је да се деси нешто овако да би се повећао обухват вакцинацијом.

 

 

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here