Американац Лук Ејкинс скочио је из авиона са висине од 7.600 метара без падобрана или „одела са крилима” (wингсуит) и постао први падобранац који је безбедно слетео у мрежу раширену на тлу, јављају данас амерички медији.

Ејкинс, који је раније радио као каскадер на филмовима, спремао је свој опасни подухват годину и по дана, пренела је агенција АФП. Током слободног пада он је достигао брзину од чак 193 километра на сат, а скок је изведен синоћ у долини Сими у Калифорнији. Телевизија Фокс је преносила двоминутни скок уживо, а специјална емисија о том подухвату је трајала сат времена.


„Обратите пажњу на науку и математику иза овог скока. И показаћемо вам шта је могуће”, изјавио је непосредно пре полетања Ејткинс (42), који у Вашингтону држи школу падобранства, а такође има дозволу за пилотирање авионом и хеликоптером.

Након што је безбедно пао у мрежу, Ејткинс је изјавио: „Ово је невероватно, ја готово да лебдим. Не могу чак ни да изговорим оно што желим да кажем. Све ово што се догодило је сјајно. Он је досад извео укупно 18.000 скокова са падобраном, а у 30 наврата је морао да употреби резервни падобран”. Ејткинс је трећа генерација падобранаца у својој породици, пошто је његов деда након што се вратио из Другог светског рата основао школу падобранства.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here