Легенда каже да оперски певачи и певачице могу да разбију чашу за шампањац својим гласом, али како је то могуће?

Вероватно сте упознати са урбаном легендом: оперски певач се пење на бину и накашљава се. Публика аплаудира и диже чаше шампањца у знак поздрава. Певач почиње да изводи оперске арије и све чаше у сали се распрсну у парампарчад. Немамо забележних података да се то заиста догодило, али постоје гласине да је легендарни тенор Енкрико Kарузо могао да сломи чашу у милион делова.

Према законима физике, то је заиста могуће. Све је повезано са феноменоменом који се зове резонанца. Kада погоди предмет као што је чаша за шампањац, погађа и честице унутра изазивајући њихову вибрацију. Сваки објекат природно вибрира на одређеној фреквенцији, која је позната као резонантна фреквенција, а ако одаберете звучни талас који одговара овом терену, објекат ће почети да се тресе све више и енергичније, пише ББЦ.

Kао што показује и снимак на крају текста, у шоу Научни клуб Дара о Брианина, пре свега треба да идентификујете резонантну фреквенцију чаша, звук који настаје када је додирнете. Следеће треба да имитирате тај тон певањем, вриштањем или како је Бриаин урадио коришћењем звучника. Да бисте разбили чашу, треба да је разнесете са више од 100 децибела звука, што је еквивалентно електричној косилици.

Морате да имате на уму да ово не функционише са свим врстама и облицима чаша. Чаше за вино и шампањац су посебно резонантне због свог шупљег, издуженог облика и уских дршки, које им омогућавају да се одрже без пригушења вибрација.

Најлакше је разбити танке кристалне чаше, јер су изузетно ломљиве. Антиквитети вероватно могу да се разбију такође, јер је могуће да садрже више микроскопских пукотина и прелома који ће попустити под притиском.

 

Националнагеографија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here