zgrada evropske komisije brisel 2904 2008.JPG zastave commission européenne bruxelles

Земље чланице ЕУ ни данас нису постигле договор о отварању поглавља 23 у преговорима о чланству са Србијом, зато што Хрватска и Велика Британија нису дале сагласност да се то учини 30. јуна
Земље чланице Европске уније ни данас нису постигле договор о отварању поглавља 23 у преговорима о чланству са Србијом, зато што превасходно Хрватска из „суштинских разлога“ и Велика Британија „технички“ због ситуације с Брегзитом нису дале сагласност да се то учини 30. јуна.

То су агенцији Бета рекли званичници у Савету министара ЕУ у Бриселу по завршетку састанка Радне групе за суседство, проширење и Западни Балкан (ЦОЕЛА) који су подвукли да је засад једино поуздано да ће 30. јуна бити одржана Међувладина конференција ЕУ-Турска на којој ће бити отворена нова поглавља у преговорима с Анкаром.

„Одређене, мада неизвесне могућности још постоје да се и са Србијом отворе нова поглавља“, објаснили су упућени функционери у Савету министара ЕУ, рекавши да Хрватска међутим није одустала од свог противљења регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и захтевима за већа права хрватске мањине у Србији.

Ипак, како је речено, донекле је у расправи постигнут напредак, тако да би можда нешто више могло да се постигне до 30. јуна кад се поново састају ЦОЕЛА и Комитет сталних представника амбасадора земаља ЕУ који могу донети одлуку о томе.

Званичници у Бриселу су навели да је међувладина конференција с Анкаром утаначена много раније и део је свеукупног споразума ЕУ-Турска о решавању мигрантске кризе.

Ако изостане нужна једногласност о отварању поглавља 23. и 24. у преговорима са Србијом, то би онда било померенео за јули или септембар ове године.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here