Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев рекао је да неће дозволити да му особе повезане са криминалном афером „Рекет“ сруше Владу и одбацио било какву умијешаност у тај случај, пише Н1.

Свакако да нећу дозволити да ми неколико криминалаца, један сујетан новинар и, да опрости ЛГТБ зајдница, један педер сруше ову Владу. Не. Борићемо се до краја и свако ће сносити своју одговорност“, рекао је Заев новинарима на пријему поводом 18 година од потписивања Охридског споразума.

Заев је нагласио да вјерује у транспаретнан процес и одбацио као неосноване наводе да је умијешан у аферу „Рекет“ у којој је првосумњичени челни човјек кабловске телевизије 1ТВ Бојан Јовановски, познат под естрадним именом Боки 13.

„Одбацујем сваки вид шпекулација мојим именом и стојим чврсто иза тога. Ја сам човјек који је пријавио случај, да не буде заборављено“, рекао је Заев.

Он је додао да је његова влада од формирања 2017. године обезбиједила услове да правосуђе ради неометано и да очекује да истрага покаже све доказе, па ако постоје и о њему и о специјалној тужитељки за прислушкиване разговоре Катици Јаневој.

„Само тако ћемо апсолутно показати да имамо владавину права, а и народ чека разрјешење које треба да донесе истрага. Све друго је политиканство“, објаснио је премијер Сјеверне Македоније

Кривични суд у Скопљу је у уторак поподне продужио за још 30 дана притвор осумњиченима у случају „Рекет“ Бојану Јовановском и Зорану Милевском, који се од 15. јула налазе у истражном затвору „Скопље“.

Тужилаштво за организовани криминал их терети да су изнудили новац од македонског бизнисмена Јордана Камчева који је под истрагом Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре, тако што су у замјену за новац нудили да ће утицати на јавног тужиоца да му олакша положај.

Бизнисмен Камчев је Јовановском и Милевском у два наврата исплатио укупно милион и по евра од првобитно тражених осам милиона, па договорених пет, послије чега је то почетком маја пријавио Тужилаштву за организовани криминал, пошто је прво о томе разговарао  Зораном Заевом.

У медијима су се појавили снимци повезани са случајем „Рекет“ на којима се чују гласови бизнисмена, специјалне тужитељке као и имена истакнутих политичких личности.

На снимцима објављеним на сајту италијанског дневника „Верита“ Боки 13 у разговору са Камчевим укључује специјалну тужитељку Катицу Јаневу, спомиње и да је о томе разговарао са премијером Сјеверне Македоније Зораном Заевом, а у медијима се са случајем „Рекет“ повезују и неки друге политичке личности.

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски је „Рекет“ назвао „огромном криминалном афером која тресе темеље важних државних институција“ и затражио ефикасно, брзо и темељно завршавање истраге и подношење тужби против свих укључених, ако постоје докази, без обзира да ли су функционери или не.

in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here