Све више наших људи одлучује да „прескочи“ море и летује на домаћим дестинацијама. Ово је и лепа прилика да деца упознају своју земљу и штошта о њој да науче
ВИЛЕ са мирисом борова на Златару, пејнтбол битка на Златибору, доручак са монасима у Пријепољу, ручак са погледом на Шумадију, ноћ у катуну, базен у срцу малињака, рок свирка крај Дунава, прасеће печење на средњовековној тврђави – Србија, заиста, има шта да понуди!

У Србији постоји више од 60 бања и планинских центара, као и 200 манастира, па одмор не мора да се проведе на само једном месту. Напротив, седам дана на домаћим дестинацијама може да буде веома садржајно уколико се тематски испланира. У инфо-центрима Туристичке организације Србије могу се добити бесплатне брошуре попут „52 викенда у Србији“, мапа манастира, тврђаве на Дунаву, винска тура, пут римских царева, „52 укуса Србије“ или сеоски туризам.

– Храна и чист ваздух више нису довољни нашим туристима, јер 2016. немају исти укус као 2006. године – каже Радомир Стојановић, саветник у туризму. – Наши домаћини нуде бежични интернет, имају садржаје за децу, организују излете, ручкове у природи, ангажују аниматоре.

Једно од таквих домаћинстава је етно-село „Гостољубље“ у општини Косјерић. Туристи спавају у вајатима, једу домаћу храну, купају се у базену, а пун пансион је 25 евра. Лепо је и у селу Латковац код Александровца, које има посебан програм за породице са децом. Неколико занимљивих домаћинстава близу је Београда, попут етно-села „Амерић“ подно Космаја.

Поред спавања у сламарици, пита од ручно развијених кора и производа од мангулице, овде постоји и школа јахања. Код Лазаревца је Бабина река, идеална за децу која воле да пецају, оду на излет до Тополе и спавају у бунгаловима који коштају 3.000 динара, без обзира на број особа. У Темерину је Буцин салаш. На сајту www.selo.rs може се наћи комплетна понуда.
– Мој предлог је да се одмор у Србији осмисли тематски – каже Милорад Вујошевић из агенције „И Сербија“. – Родитељи знају шта ће деца учити наредне школске године и то треба да им приближе на лицу места.

Родитељи будућих петака треба да планирају путовање у источну Србију како би деца у Виминацијуму видела римски логор, Ресавску пећину, Ђердапску клисуру, ливаде и шуме. Ово путовање деци ће помоћи да лакше савладају градиво из историје, географије и биологије. Шестодневни одмор у Кладову у хотелу „Аквастар Дањуб“ 4* на бази све укључено кошта 219 евра, деца бораве гратис или упола цене, укључена су три излета (археолошки, крстарење Ђердапском клисуром и посета Вратни), примају ваучере и може да се плати на шест рата.

Шестаке треба водити у обилазак Западне Србије. Из историје ће учити Средњи век, па их треба повести у манастирску туру и комбиновати је са природом, како би градској деци приближили инсекте. Важно је да деца прате пут на карти, јер је то практичан час из географије.

Седмаке и осмаке обавезно треба повести у Крагујевац (прву престоницу модерне Србије), Јагодину, Деспотовац и Свилајнац. Одмор на Палићу или Врднику на Фрушкој гори добар је разлог да се путује у Војводину не само због историје (због Аустроугарске), него и биологије пошто је градиво посвећено животињском царству.

извор: Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here