„WADA позива светски спортски покрет да забрани учешће руских спортиста на међународним такмичењима, укључујући Олимпијаду у Рију”, написао је званични представник ове организације на свом Твитер профилу.

WADA позива светски спортски покрет да забрани руским спортистима учешће на Олимпијади у Рију де Жанеиру и на другим међународним такмичењима, изјавио је званични представник ове организације Бен Николс.

„WADA позива светски спортски покрет да забрани учешће руских спортиста на међународним такмичењима, укључујући Олимпијаду у Рију”, написао је он на свом Твитер профилу, преноси „Взгляд”.

Представници антидопинг агенција из најмање 10 земаља и 20 група спортиста припремају да поднесу захтев да се цела руска делегација искључи са летњих Олимпијских игара због оптужби за спровођење државног допинг програма.

У извештају Светске антидопинг агенције (WADA) наводи се је Московска антидопинг лабораторија штитила руске атлетичаре који су узимали допинг за време Олимпијских игара у Сочију, а да је Министарство спорта руководило овом манипулацијом. WADA је такође саопштила да је антидопинг лабораторија у Сочију користила јединствен метод замене узорака и да је у том процесу учествовала Федерална служба безбедности. Осим тога, тврди се да је министар спорта Русије Виталиј Мутко био упознат са свим манипулацијама са допинг узорцима и да је директно утицао на њихову замену за време Олимпијских игара.

New York Times је 12. маја, позивајући се на изјаву бившег руководиоца Московске антидопинг лабораторије Григорија Родченкова, објавио да је на Олимпијади у Сочију допинг наводно користило 15 руских такмичара који су освојили медаље. Родченков је, између осталог, рекао да је направио неки специјални „коктел” од три забрањена препарата који је давао десетинама руских спортиста који су учествовали на Олимпијади.

Руска реч

На све ово је одреагова и Владимир Путин:

        „Последњи догађаји, са тешком атмосфером око међународног спорта и Олимпијског покрета, наводи на аналогије са почетком 80-их година прошлог века. Тада су многе земље Запада, позивајући се на улазак совјетских трупа у Авганистан, бојкотовале московску Олимпијаду. А четири године касније је СССР, да би се осветио, бојкотовао Игре у Лос Анђелесу. Изговор је био_ недовољан ниво безбедности за совјетске спортисте. Резултат је био: многи совјетски и амерички спортисти су остали без прилике да своје име упишу у историју светског спорта“.

        Руски лидер је оценио да се Олимпијски покрет у оно време суочио са озбиљном кризом и расколом, па „опасним рецидивом“ назвао мешање политике у спорт:

        „Форме мешања су се измениле, али је суштина остала иста јер се спорт користи као инструмент геополитичког притиска и за стварање негативне слике о неким земљама и народима. Олимпијски покрет има колосалну уједињујућу улогу за човечанство, али се опет може наћи на ивици раскола“.

         У извештајуWADA се помиње неколико имена руских спортских функционера, укључујући Виталија Мутка, министра спорта.

         Путин је нагласио да ће апострофирани бити суспендовани, а да су друге мере и потезе потребни додатни подаци.

         Имајући у видуРодченкова, Путин је упозорио да WADA своје закључке изводи из тврдњи човека са „скандалозном репутацијом“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here