Србија није крива за ескалацију затегнутих односа са Хрватском, изјавио је министар Александар Вулин и поручио да писмо Александра Вучића Европској унији заслужује одговарајући политички одговор.

Од тог одговора, истакао је Александар Вулин, зависи и наше схватање Европе и то како ће грађани доживљавати Европску унију.

Коментаришући јучерашњи одговор портпаролке Европске комисије Маје Коцијанчич, Вулин је рекао да то није доживео као одговор јер портпарол ЕК није неко ко може да пружи релевантан политички одговор на релевантно политичко питање које је поставио премијер Вучић.

„Србија неће прихватити никакве вештачке симетрије, нисмо сви помало криви и суштинско питање које је поставио Вучић Европској комисији јесте шта је то Србија погрешила. То је питање на које очекујемо одговор“, рекао је Вулин новинарима у Београду.

Како је рекао, Србија није рехабилитовала ниједног ратног злочинца нити се наши министри сликају испод фашистичких застава, нити је подигла споменик ниједном терористи.

„Реците нам коју темељну вредност Србија није поштовала – антифашизам, поштовање жртава, поштовање својих закона? Србија беспоговорно поштује европске вредности и она није крива за ескалацију затегнутих односа са Хрватском“, рекао је Вулин.

Он је рекао да писмо Александра Вучића заслужује одговарајући политички одговор и додао да је сигуран да ће тај одговор уследити.

„Од тог одговора ће зависити како ћемо доживети Европску унију и да ли ЕУ има снаге да упозори своју државу чланицу да фашизам није идеологија ЕУ, а да нама као потенцијалној чланици каже које су то вредности које треба да заступамо“, рекао је Вулин.

Уколико су то вредности повампиреног фашизма у којима је прихватљиво ослобађање ратних злочинаца, онда то српском народу неће бити могуће објаснити, закључио је Вулин.

„Хрватска треба да реши питања права Срба“

Министар Вулин тврди да је Србија решила сва имовинска питања држављана бивших југословенских република, што, како је приметио, није случај са правима Срба који живе у Хрватској.

„Што се Србије тиче, нема отворених питања која су до нас, али има питања кад је реч о Србима из Хрватске, њихове имовине, пензија, стажа. Србија је сва питања решила, у Србији нико нема проблем са евентуалним испуњењем имовинских права, никоме није ускраћена пензија, ниједан дан радног стажа другим држављанима бивших југословенских република, а који су зарадили у Србији, није оспорен“, рекао је Вулин.

Нажалост, додао је, за Србе у Хрватској то не може да се каже.

„Имамо проблем имовинских права, стажа, пензија, потпуно отворена питања која су још увек ту“, рекао је Вулин.

Како је рекао, скоро да нема недеље да он не пошаље бар једно писмо хрватској колегиници у ком тражи да се наставе преговори како би се дошло до решења – да се људима исплаћују пензије, да им се призна стаж, да се имовинска права Срба протераних из Хрватске решавају на исти начин на који би се решавала за Хрвате.

„Закон не препознаје нацију, али бојим се да у конкретном примеру видимо као да закон препознаје нацију“, рекао је Вулин.

Уочи годишњице „Олује“, Вулин је рекао да не можемо да се правимо да се она није десила и да овде није дошло 250.000 људи бежећи „пред камом и јамом“.

„За нас је то тужан и страшан дан, дан када је читав један народ напустио простор где је растао вековима и тешко нам је да разумемо да има земаља које славе протеривање својих држављана. Али то је њихова политика“, рекао Вулин и подвукао да ниједна провокација, сукоб или реченица није кренула из Србије.

Србија је, како је рекао, сваки пут реаговала на оно што се дешавало у Хрватској.

„Нисмо ми подигли споменик Мири Барешићу, нисмо рехабилитовали Степинца, одједном почели да носимо усташке заставе. Ништа није кренуло из Србије“, рекао је Вулин.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here