Министар за рад Александар Вулин изјавио је данас у Баошићу да му није сасвим јасно да ли је хрватски надбискуп Алојзије Степинац данас рехабилитован или је само понистена осуђујућа пресуда из 1946.

Остаје да се види шта ће рећи суд и да се верује у непристрасност хрватског судства, рекао је Вулин истакавши да се нада да судови у Хрватској неће бити тако ажурни само када је у питању Степинац, већ да ће ту енергију употребити да реше и српске захтеве у погледу имовинских права, пензија…
– Надам се да ова изненадна ажурност хрватских судова неће стати само на случају Степинац. Надам се да ће ту ажурност и енергиију употребити да реше, рецимо, српске захтеве када је у питању њихова имовина, повраћај њихових имовинских права, решавање пензијских проблема – рекао је Вулин за Тањуг.
Волео би каже да се политика не меша у овај случај и, како је рекао, сам судски поступак, те да се нада да ће судови дати јасну слику ко је и шта је био Степинац.
– За српски народ, неко ко је био викар усташке војске, тешко да може да се нада захвалном сећају и рехабилитацији – казао је Вулин и додао да ће хрватско правосуђе знати да цени управо ове историјске чињенице.
У самом судском поступку остаје нејасно да ли је реч о поништају пресуде или рехабилитацији хрватског надбискупа.
– Видећемо у наредним данима а на нама остаје да се надамо да ће и овај, као и сваки други правни процес бити ослобођен било каквог притиска политике и ће бити само збир историјских чињеница – рекао је Вулин.

Инфомер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here