Kako je politički analitičar i narodni poslanik u Skupštini Srbije postao omiljeni Vučićev desničar?

Đorđe Vukadinović je jedan od retkih opozicionara koji nije napustio Skupštinu i krenuo putem bojkota parlamenta i izbora. Većina opozicionara mu je ovo zamerila i targetirala ga kao saradnika Vučićevog režima.

U emisiji “Upitnik” kod Olivere Jovićević na TV RTS, gostovali su Nikola Selaković generalni sekretar predsednika Srbije. Čedomir Jovanović lider LDP i Đorđe Vukadinović.

Tema Upitnika je bila položaj Srba u regionu.

Nakon emisije moglo se samo jedno zaključiti: Predsednik Aleksandar Vućčić vodi savršenu politiku koja je u interesu građana Srbije, Srba u regionu ali i ostalih stanovnika regiona. Predsednik Srbije je ne samo mudar srpski vladar, poput Miloša Obrenovića, s kim ga je upravo Selaković uporedio, nego je on zapravo i novi Tito koji balansira između istoka i zapada i pokušava da podigne standard pre svega Srbije a zatim i regiona, ali i da spreči ekonomske migracije dovođenjem stranih investitora i Malim Šengenom.

Ovakvom utisku su najviše doprinela dvojica sagovornika Vukadinović i Jovanović.

Kako?

U nameštenoj “oštroj” polemici navodnih opozicionara sa vlašću, ulogu građansko-liberalne opcije odlično je odglumio Čedomir Jovanović. Pored uobičajenih Čedinih liberaških floskula o zlim Srbima i SPC, Čeda ipak nije propustio da neizmerno hvali i veliča uspehe i politiku predsednika Vučića.

S druge strane, novog Vučićevog desničara, koji je mlako i kilavo pokušavao da optuži Vučića za lošu nacionalnu politiku, Vukadinović nije baš najbolje odglumio. ALI, upravo na priči ova dva navodna opozicionara poentirao je Nikola Selaković predstavljajući nacionalnu politiku aktuelne vlasti kao jedinu moguću i prilično uspešnu. Kao politiku između građansko-liberaško izdajničke koju je zastupao Čeda Jovanović i “ekstremno desne” koju je trebao da zastupa Vukadinović.

Reakcije SNS botova na društvenim mrežama najbolje ilustruju ovaj trijumf “mudre” nacionalne politike režima.

Jasno je da vlast od Vukadinovića pravi svog novog desničara. Ovaj put je to desničar koji nije okupio ratne veterane ili navijače, koji ne preti da će baciti Zelenovića u hladnu Savu i koji ne traži čašu vode. Vacić, iz nekog razloga ne zadovoljava potrebe režima.

Vučiću je potreban elokventan desničar. Blizak stavovima Boška Obradovića, koji kritikuje vlast.  No da ipak nije Boško Obradović koji bojkotuje izbore i juriša na RTS sa motornom testerom. Već neko ko je civilizovan a želi da učestvuje u izbornoj trci, upravo kao Vukadinović. Da je Boško mogao ovo da pretpostavi možda bi i on izašao na izbore, ali sad je kasno za tu priču.

Malo je verovatno da će vlast odbaciti Vacića i prigrliti mesto njega Vukadinovića, ali je sasvim sigurno da je već prigrlila Vukadinovića i dala mu medijski prostor.

Vaciću se može štošta zameriti no jedno sigurno ne može – on nije lenj. Za proteklih pola godine uspeo je da oformi partijske odbore u gotovo svim većim mestima u Srbiji. Pored toga učešćem na lokalnim izborima je pokazao i da može da dobije poverenje određenog procenta glasača, te je njegova Srpska desnica ušla u vlast na pojedinim mestima na lokalu. Ipak, režimu je potreban i neko poput Vukadinovića, s kim će moći da pravi fingirane diskusije u medijima i ko će otvoreno da kritikuje režim tamo gde mu to ustvari i nije problem.

Vukadinović je s druge strane neko ko ima solidan uticaj na Tviteru, a vlast to ceni, jer je Tviter viđen kao mesto na kome se okuplja opozicija. Setimo se samo kako je opoziciona šminkerka Jelena Maćić kupljena od vlasti da vodi rijaliti Parove na TV Hepi, upravo zbog velikog uticaja na Tviteru.

Vukadinović je pored toga već dugo u politici. Ima svoj medij NSPM. Ima svoju publiku. Ima značajan uticaj na nacionalističke krugove u Srbiji. Pre svega ima uticaj na onaj deo nacionalista koji su opoziciono orijentisani. A to u ovom momentu, kada se najavljuje kampanja bojkota, predstavlja ozbiljan resurs, jer vlast nema uticaj na taj deo glasača.

Vukadinović će svakako pokrenuti deo tih nacionalista da izađu na glasanje. Teško da će ih privoleti da baš glasaju za njega, ali tu su drugi nacionalno orijentisani a bliski vlastima, kao recimo Šapićev SPAS ili pokojni DSS, Zavetnici i slični.

Vukadinović je za režim dakle Miša Vacić sa intelektualnim kapacitetom i medijskim uticajem. Miša Vacić za RTS. Neko ko će moći da pokrene na izbore drugi deo nacionalističkih glasača. Umiveni, očešljani, opeglani gospodin Vacić.

Sada je sve jasno. Režimu je potreban baš jedan takav dojučerašnji Vlah, blizak nacionalnoj priči. Jedino ostaje dilema za koliko para i za koje benefite je Vukadinović pristao da glumi novog Vacića?

T.S.

Patriot

 

 

 

 

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here