У дебати кандидата за генералног секретара УН у Њујорку, српски представник Вук Јеремић је представио програм од 53 тачке и изјавио да верује да светска организација треба да се темељно промени
Бивши председседник Генералне скупштине УН и некадашњи министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је у дебати кандидата за генералног секретара УН да верује да светска организација треба да се промени, да треба да има јасан план како ће то учинити и истакао да он има план за то.

Јеремић је представио програм од 53 тачке, које се односе на реформе Уједињених нација, укључујући озбиљне промене у начину вођења мировних операција, спречавању конфликата и ефикаснијем ангажовању особља светске организације, пренео је РТС.

Бивши министар спољних послова Србије заложио се и за реформу Савета безбедности, изједначавање броја жена и мушкараца на функцијама у светској организацији, као и прераспоређивање петине запослених у седишту УН у Њујорку на места на којима су истински потребни.

„Сматрао бих за неуспех када би мог наследника на челу УН изабрао исти Савет безбедности какав ће изабрати мене крајем године… Ја верујем у УН… Уколико мислите да нам не требају промене, ја нисам ваш кандидат. Ако желите агилне и транспарентне УН подржите ме како би тај циљ достигли заједно“, рекао је Јеремић.

Десет од укупно 12 кандидата за генералног секретара УН представило је у понедељак увече своја виђења будућности светске организације у првој икада одржаној дебати током процеса избора шефа УН.

Светској јавности представила су се још три кандидата са простора бивше Југославије: Весна Пусић, Данило Турк и Игор Лукшић. У Њујорку се нису појавили само македонски кандидат Срђан Керим и Словак Мирослав Лајчак.

Кандидати су били подељени у две групе.Дебату је отворила бивша министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић, потом се представио бивши премијер Португала и некадашњи високи комесар за избеглице УН Антонио Гутереш, министарка спољних послова Аргентине и бивша шефица кабинета генералног секретара УН Бан Ки-моона Сусана Малкора и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић.

Дебату су преносиле десетине телевизијских канала и бројни интернет сајтови, а кандидати су одговарали на питања новинара Ал џазире и пробране публике, у којој су седели дипломате, активисти и новинари.

Амбасадорка Мађарске при УН поставила је прво питање из публике, а прва је одговарала Пусић: „Какав начин вођства је потребан УН и свету?“

Одговарајући на то питање, Пусић је, како преноси Ал џазира, нагласила да су се критеријуми, када је реч о томе, спустили када се посматра последњих 20 година.

„Фразе и недостатак одговорности су тренутно јако популарни. А верујем да не желимо вођство које се темељи на флоскулама и на ономе да се говори само оно што људи желе чути. Визија, упорност и храброст потребни су данашњим вођама“, поручила је Пусић.

Јеремић је, одговарајући на исто питање, подсетио на своја претходна искуства у УН.

„Верујем да нам је данас потребно вођство које је посвећено остваривању постављених циљева, а не да све остане на лепим говорима. Да би УН задржао свој углед, његов рад мора да буде транспарентнији и УН треба да буде отворенији према обичним људима“, рекао је Јеремић.

Пусић је представљајући се у дебати снажно подржала идеју о међународним трибуналима, попут Хашког суда, истичићи да су, упркос недостацима, били најбоља опција.

„Ја сам феминисткиња и мислим да је то важно… Мушкарци су (Уједињеним нацијама) домнинирали 70 година са 50 одсто укупног искуства у животима“, рекла је Пусић, поредећи изазове глобалног загревања са опасношћу од нуклеарног наоружања.

„Нека људи виде ефекте, како би добили подршку да заједно делујемо“, рекла је бивша хрватска министарка.

У првој групи, извесне шансе да се нађе у најважнијој канцеларији у седишту УН има и Гутереш. „Не можете схватити моју фрустрацију када видим људе како пате и зато сам се кандидовао“, рекао је Гутереш.

Бугарка Ирина Бокова, која је до обелодањивања приче о куповини три милиона долара вредних некретнина у Њујорку, словила за једног од главних кандидата за наследника Бан Кимуна, подржала је идеје да будући генерални секретар УН треба да буде жена из Источне Европе.

У случају да чланице Уједињених нација међу источноевропским кандидатима не успеју да нађу свима прихватљивог кандидата, у избор су се умешале и бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк, која сада води Програм за развој УН и Кристина Фигуероа, Костариканка која амбиције заснива на својим заслугама за недавно постигнуте климатске споразуме.

Говорећи о избегличкој кризи, Хелен Кларк је рекла да су „избеглице већ стотину пута исплатиле годстопримство које им је указао Нови Зеланд“, упозоравајући да се људи без разлога никада не одлучују да напусте домове.

„Они апсолутно заслужују гостопримство“, рекла је Кларк.

Бивши словеначки председник Данило Турк је упозорио да су Уједињене нације последњих година изгубиле део легитимитета, док је бивши црногорски премијер Игор Лукшић обећао да ће, уколико буде изабран на место генералног секретара, посебну пажњу посветити младима.

Дебата је одржана недељу дана пре него што ће Савет безбедности УН почети процес избора кандидата, кога ће предложити Генералној скупштини.

Процес ће почети тако што ће се 15 чланица Савета безбедности изјаснити да ли „охрабрују“, „не охрабрују“ или „не желе да се изјасне“ о појединачним кандидатима. Иако резултати неће бити познати јавности, државама које су номиновале кандидате ће бити саопштено колику подршку су њихови кандидати добили.

Уобичајено је да се процес избора оконча до октобра. Нови генерални секретар ће функцију од Бан Кимуна преузети у јануару наредне године.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here