МАНДАТАР за састав нове владе Александар Вучић поручио је данас да неће дозволити да се Србија враћа назад и да стане.

„Даћемо све од себе да то учинимо“, рекао је Вучић на почетку излагања експозеа о новој влади, који има 68 страна.

Део опозиције је, пре него што је Вучић почео излагање, напустио салу Скупштине Србије.

Вучић је рекао да данас није у парламенту само због формирања нове владе.

„Већ и да сви заједно постављамо лествицу и одговарамо на питање колико можемо да постигнемо, тестирамо наше могућности и лимите, проверавамо да ли смо као земља мали или можемо да будемо велики, да ли ћемо успети да се попнемо или клизимо и да ли ћемо моћи да померимо границе нашег рада, образовања, наше сујете и помирености са тим колико и шта можемо“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је влада изабрана не због себичних интереса, већ да буде одговорна за померање граница и подизање лествице.

„Немам намеру да се бавим овим послом кад не будем могао да урадим више, да освојим више за нашу земљу, за тај посао смо се одлучили не због славе већ због одговорности“, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио на обавезу према Србији и њеним грађанима да буду бољи како би, како је рекао, ова држава била боља и како би људи боље живели.

Према његовим речима људима су досадиле бајке и митови, и зато су пристали на тешке мере и штедњу.

„Бољи живот је бољи уз ужасно већи напор свих нас“, рекао је Вучић.

Србија је почела да ради јер је открила јасан циљ, пожелела је на врх, не онај ратнички, већ онај на који се стиже знањем, радом и трудом, рекао је Вучић.

То је врх знања, напретка и марљивости, на који се стиже само ако победиш себе, рекао је Вучић и додао да после много времена постоји резултат којим можемо да се похвалимо.

„Нема више кретања уназад, нема силажења нити падања“, поручио је Вучић.

Како је рекао, нова влада хоће да заставу Србије на врху оствари и да ће дати све од себе да то учини.

„Једноставно немамо више где, него само на боље и напред“, рекао је Вучић.

Данас Србија није иста као пре две године, рекао је Вучић, приметивши да је земља тада била у рецесији, да се јавни дуг отео контроли, да је постојала бојазан да не могу да се испуне обавезе према пензионерима и радницима.

Вучић је рекао и да је тренутно републички буџет у суфициту од 19,6 милијарди динара, што се никада до сада није десило.

Он је рекао да ће захваљујући стабилним финансијама Србија сама моћи да бира моменат када ће бити повећане плате у јавном сектору и пензије.

„Бићемо у прилици да кроз подстицање потрошње доприносимо расту БДП-а, а не као до сада само кроз прилив инвестиција“, истакао је Вучић.

Навео је да је 2014. до 2016. сваког месеца отварано више од једне фабрике или погона у којима је обезбеђен посао за 124.000 људи.

Похвалио је Народну банку Србије која је уз помоћ Владе успела да одржи ниску инфлацију и стабилну домаћу валуту.

Вучић је изјавио и да је циљ будуће владе отварање свих поглавља у преговорима Србије са Европском унијом до 2020. године.

Он је износећи експозе рекао да је Србија спремна за отварање поглавља пет о јавним набавкама, а да ће бити спремна и за поглавља 25 о науци, 26 о образовању и култури, 13 о рибарству, 14 о транспортној политици, као и 21 о трансевропским мрежама.

„Такође радимо и на поглављима 1. о слободи кретања робе, 3. о праву оснивања предузећа, поглављу 11. о пољопривреди и руралном развоју, као и поглављу 15. о енергетици“, рекао је Вучић.

Он је казао да нова влада треба да обезбедити просперитет свим грађанима и бољи животни стандард свим грађанима у наредне четири године и истакао да је њена дужност да младим генерацијама пружи бољу будућност.

Вучић је казао и да ће нова влада стварати боље услове за односе са Хрватском и Босном и Херцеговином, али напоменуо и да ће знати да заштити и националне интересе.

„Србија ће реаговати трезвено на свађалачке тонове. Ствараћемо услове за боље односе са Хрватском и БиХ, али ћемо и те како знати да заштитимо наше националне интересе од оних који их буду угрожавали“, рекао је Вучић у парламенту износећи експозе о раду нове владе.

Он је рекао и да ће гонити Србе који су починили злочине и истакао да је једино што траже да сви злочинци без обзира на националност једнако одговарају.

Говорећи о критикама којима је изложен он је казао да му је намера да у наредне четири године буде још отворенији за критике и примедбе и да ће покушати да буде „још љубазнији“, што не значи да неће бити довољно оштар да одговори на клевете и увреде.

„Знам да су против мене многе силе – што из владе, што из земље и иностранства. Знам да су ме многи грађани псовали због фискалне консолидације. Понекад сам био строг, вероватно и арогантан, знам да је деловало као да многе одговорности преузимам на себе и да су ме зато многи звали диктатором, аутократом. Али имам осећај да све више људи дели наше становиште о потребним променама и да се подршка реформама шири“, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће се борити за Србију и владу и сваког члана који поштује законе и Устав Србије и ради у корист свих градјана Србије.

Развој система одбране је предуслов заштите одбрамбених интереса Србије и успешног одговора на изазове, ризике и претње безбедности, оценио је Александар Вучић.

Вучић је рекао да је Србија као и читав свет, суочена с бројним безбедносним изазовима, ризицима и претњама и да ће безбедносне службе које делују у оквиру Министарства одбране наставити да прате промене у међународном безбедносном окружењу, како би биле спремне да правовремено и адекватно реагују.

Он је казао да Србија остаје војно неутрална, али да ће радити на унапређењу сарадње и партнерства са другим државама и међународним организацијама и институцијама у очувању и заштити одбрамбених интереса Србије.

„Првенствено имамо на уму сарадњу у области одбране с Европском унијом, Руском Федерацијом, Кином, САД, али и земљама региона Југоисточне Европе и другим пријатељским земљама“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, до краја 2016. године Влада ће скупштини предложити нови дугорочни план развоја система одбране, којем ће бити утврђени основни правци развоја до 2025. године, а после тога, влада ће усвојити средњорочни план и програм развоја система одбране за период до 2020. године.

У наредном периоду, Војска Србије наставиће ангажовање на обезбеђењу административне линије с Косовом и контроли Копнене зоне безбедности, рекао је Вучић и додао да ће наставити сарадњу са КФОР-ом у обезбеђењу сигурности и безбедности становништва на Косову.

Он је казао и да ће буџет за опремање Војске Србије расти.

Вучић је на почетку говора захвалио Алфреду Гузенбауеру, бившем румунском премијеру Виктору Понти и италијанском политичару Франку Фратинију, који присуствују седници.

Седницу са галерије прате и гости, председници Уставног и Врховног касационог суда, представници верских заједница, гувернер Народне банке Србије, начелник Генералштаба ВС, представници владе и Скупштине Војводине, града Београда, дипломатског кора и други.

Представљање експозеа ће, према најави мандатара, трајати више сати, након чега ће бити отворена расправа о програму владе и избору њених чланова, а по њеном завршетку уследиће гласање.

ДСС затражио одлагање седнице парламента

Посланичка група ДСС предала је данас захтев председници парламента Маји Гојковић за одлагање посебне седнице о избору владе, јер сматра да је седница заказана на скандалозан начин, који представља понижавање Скупштине, посланика и грађана.

Посланик ДСС-а Милан Лапчевић рекао је новинарима уочи почетка седнице да је од њеног заказивања до одржавања прошло једва 24 сата и да писани експозе мандатара Александра Вучић на више од 350 страна није достављен посланицима, како би се упознали са њим.

Он је упитао како ће посланици да расправљају о избору владе, ако им није достављен материјал.

„Не постоји довољан, разуман рок за упознавање са материјалом“, рекао је Лапчевић и додао да ако седница не буде одложена, ДСС очекује да експозе буде изнет у најкраћем могућем року, односно његов сиже.

Он је најавио да ће ДСС учествовати у расправи, али да после представљања програма владе, очекује одређивање паузе како би посланици могли да се упознају са материјалом и дају примедбе.

Посланик ДСС-а Ђорђе Вукадиновић рекао је да је незабележено у парламентарној пракси да експозе мандатара траје дуже од расправе, наводећи да је за расправу предвиђено пет сати за све посланичке групе, а ће мандатар, како је сам најавио, говорити више сати у парламенту.

Извор: Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here