Александар Вучић примио је јуче изненада у 09.00 амбасадоре САД и ЕУ, Кајла Скота и Мајкла Девенпорта у Београду, на њихов захтев.

Да ли је иза затворених врата у Влади Србије „летело перје“ или су двојица најутицајнијих дипломата у Београду са бившим и будућим српским премијером водили разговор пун куртоазије у складу са саопштењем које је објавила владина информативна служба?

Прави одговор на ово питање може се дати тек након што се сагледају дешавања која су претходила јучерашњем изненадном јутарњем састанку Скота и Девенпорта са Вучићем. Уз све то треба додати да је Вучић отказао посету Бриселу 21. јуна и билатералне сусрете са америчким званичницима два дана касније, са којима је требало да се сусретне након што прелети Атлантик првим директним летом Ер Србија, на обновљеној авио-линији Београд-Њујорк.

У штуром владином саопштењу пише да се „Вучић Девенпорту и Скоту захвалио за подршку коју пружају Србији на европском путу“. Београдски медији, међутим, објављују незванична сазнања, да је тежиште разговора било писање таблоидне штампе да Брисел и Вашингтон преко својих дипломата, а користећи опозиционе протесте Не да(ви)мо Београд и Подржи РТ Војводину, руше Вучића и дестабилизују државу.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић не види елементе никаквог фингирања сукоба Београда са Бриселом и Вашингтоном, што се такође могло чути из неких опозиционих и проруских медија. Такође, не сматра ни да на писање таблоида треба гледати као неозбиљно, имајући у виду подршку коју „Информер“ ужива управо од премијера Вучића.

– Чини ми се да је јасно да у овом тренутку власт закорачила на пут конфронтације са западом и да је поремећен баланс досадашње званичне политике – и ЕУ и Русија. Прилично је уочљиво да је до тога дошло после Вучићеве изненадне посете Москви на Путинов захтев. Чини ми се да је мандатар тамо добио инструкције и да сада имамо на делу и прве резултате – коментарише Јакшић за „Вести“ последња збивања, прилично збуњујућа за просечно информисаног грађанина.

На другој страни, аналитичар Драгомир Анђелковић тврди да су амбасадори Девенпорт и Скот од априла уложили готово 1,5 милиона евра за финансирање протеста Не давимо Београд и Подржи РТ Војводину и да је јасно да ЕУ и САД стоје иза тих протеста, јер им не одговара јака српска влада.

– Њихова мета је Република Српска и не одговара им да тако јака Влада у Београду штити РС – сматра Анђелковић.

Да то није само тврдња омиљеног премијеровог таблоида или проруских аналитичара, већ и став његових људи од највећег поверења, говори и твит министра унутрашњих послова у одлазећој влади.

„Видим да амерички Н1 призива балканско пролеће у Србији. Мало им је арапско“ и опаском „Или би то они да Вучић заврши као Гадафи“, огласио се на свом твитер налогу министар Небојша Стефановић.

Пуцају сами себи у ногу

Бошко Јакшић сматра да је власт сама себе дестабилизовала потезима попут ноћног рушења објеката у Херцеговачкој и начина смене руководства у ТВ Војводина.

– Такви потези се могу окарактерисати као пуцање у сопствену ногу. Али ово што се односи на спољну политику је једна друга димензија која се тиче озбиљног стратешког позиционирања Србије и показује да је, а то сам и раније заступао, политика – и ЕУ и Русија – на дужи рок неодржива.

Ипак лети преко Атлантика

Према сазнању београдске штампе, премијер Александар Вучић ће искористити авио-карту коју је први пазарио, рекламирајући с поносом издавање дозволе Ер Србији за летове за САД, али сусрета са америчким званичницима неће бити.

Јанковић: Грађани су збуњени

Према речима заштитника грађана Саше Јанковића за грађане је збуњујуће да слушају како нам „амбасадор ЕУ ради о глави“, док истовремено скупштина и влада имају јединствен став о неопходности приближавања државе ЕУ и док највеће донације стижу управо из земаља Уније.

– Државни органи морају да се ограде од оваквог писања и обмањивања јавности да се не би десило да неко поверује у то да издајници шетају улицама, па можда учини нешто што са издајницима треба урадити и да после поново причамо о неком комплетном идиоту који је направио велику грешку – упозорио је Јанковић за ТВ Н1, коментаришући то што се свако ко постави питање о рушењу у Савамали етикетира као „плаћеник запада“.

Вести-онлајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here