СРБИЈА ће у сваком тренутку имати 1.500 специјалаца опремљених најсавременијим наоружањем и опремом, као и сличан број припадника полиције. Специјална бригада Војске Србије примиће још 200 војника, а тај број ће врло брзо бити повећан за најмање 100.

Ово је у суботу у касарни “Растко Немањић” у Панчеву рекао премијер Александар Вучић. Он је у пратњи министара одбране и полиције Зорана Ђорђевића и Небојше Стефановића, као и начелника Генералштаба Љубише Диковића обишао Специјалну бригаду, чији припадници су извели и приказ дела своје оспособљености.

– Свет се креће у чудном смеру, а на нама је да покушамо да заштитимо своју земљу – рекао је Вучић. – Министар Ђорђевић током вечери обићи ће јединице војске и полиције које раде на спречавању илегалних миграција. Тренутно имамо неконтролисани прилив људи из Авганистана и Пакистана, углавном економских миграната, али грађани због тога не треба да брину.

Премијер је казао и да је Србија у најтежој ситуацији откад мигрантска криза постоји, али и да је држава показала своје добро лице. Криминални, илегални преласци и кријумчарење људи, како је рекао, држава неће допустити.

– Поносан сам на нашу војску, полицију, на одличну сарадњу коју имају и спремни су да раде на одбијању сваког напада на нашу земљу – казао је премијер и најавио повећање плата припадницима ВС и МУП.

Материјални положај официра, подофицира и војника, како је рекао, биће унапређен повећањем зарада, што ће бити и једна од приоритетних тема после преговора са ММФ у октобру. Премијер је најавио и набавку савремене опреме, међу којим и немачко-француских борбених хеликоптера “ербас”, као и наоружавање беспилотних летелица.

– Припадницима војске повећаћемо плате и побољшати њихову опрему – нагласио је Вучић. – Они се веома радују свакој машини, чамцу, новом борбеном возилу, авиону… После 35 година смо купили хеликоптере. Производимо најмодерније пушке, а решили смо проблем са цевима за пиштоље у “Застави”. Војници су одговорни људи, а ми ћемо наћи новац за повећање њихових плата – рекао је Вучић и најавио наставак сарадње са западним земљама, Руском Федерацијом и кинеским пријатељима.

ПРЕМИЈЕРА АМЕРИЧКЕ МОДУЛАРНЕ ПУШКЕ

ПРИПАДНИЦИ Специјалне бригаде приказали су јуче нове пушке калибра 5,65 и 6,5 милиметара. Реч је о најсавременијим америчким модуларним пушкама које ће до краја марта бити уведене у наоружање ове јединице. Специјалци Војске Србије већ су наоружани аутоматима “хеклер и кох”, далекометним пушкама “барет”, пиштољима “глок” и снајперима “сако”. Овим арсеналом снабдевене су готово све елитне једнице страних армија.

– Циљ нам је да наши специјалци ни по чему не заостају за припадницима најспремнијих сличних јединица у свету – нагласио је премијер Вучић.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here