Мада Александар Вучић није читао, као што је наговештавао – 450 страна експозеа, и скраћена верзија од 260 страна трајала је рекордно у односу на представљање програма свих влада од демократских промена наовамо.

Александар Вучић обара сопствени рекорд – експозеом двоструке дужине у односу на претходни. Године 2014. програм Владе излагао је три сата. Две трећине посветио је економији.

„Морамо да гледамо у будућност и пронађемо у њој најбоље место за наше људе, нашу привреду, наше образовање и културу. Морамо да мењамо и однос према раду“, рекао је Вучић.

Посланик Зоран Живковић, без стрпљења за шестосатно излагање, програм је 2003. као премијер излагао најкраће – двадесетак минута за владу-наследницу Ђинђићеве. А Зоран Ђинђић је Владу 2001. представљао речима о великим намерама и великим реформама. Говорио је о економском злочину власти и привилегованих над грађанима деведесетих – пун школски час.

„Нема интервенције у судовима, на телевизији, у полицији, финансијској полицији, предузећима, царини“, рекао је тада Ђинђић.

Најопширнији после Вучићевог, био је Коштуничин експозе од око сат и по. То су 2007. налагале прилике.

„Косово остаје покрајина унутар Србије“, поручио је Коштуница у експозеу.

Треће пласирани по трајању експозеа од демократских промена наовамо је Ивица Дачић. Приоритете Владе је 2012. изнео у сат времена.

„Политичка власт у Србији мора бити инструмент у рукама народа“, навео је тада Дачић.

Међу најкраћим је експозе владе пуног четворогодишњег мандата. Мирко Цветковић је 2008. године програм представљао око 35 минута, док се светска економска криза отимала контроли.

„Ефикасна борба против корупције и криминала захтева доношење нових закона“, поручио је Цветковић.

Од демократских промена наовамо готово ниједан експозе није изоставио жељу за напретком и реформама и ниједан није испуњен до краја.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here