Oдлуку хрватског правосуђа којом је укинута пресуда Бранимиру Главашу, премијер Александар Вучић оценио је као сасвим несхватљиву, а ситуацију нашег народа у Хрватској као све компликованију и тежу. Због нестабилности и тензија у региону, али и шире, постоје објективни разлози зашто нова влада још није формирана, каже Вучић.

Вучић је рекао да је ситуација за наш народ у Хрватској, али и западно од Дрине све тежа и компликованија. „Наш је посао да одлуке доносимо одговорно и рационално, да не показујемо ту врсту мржње, коју на другом месту осећамо. Ми морамо да реагујемо одговорно, озбиљно и мирно“, навео је Вучић.

„Покушаћемо да разговором и дијалогом решавамо проблеме и ствари које, морам да признам, више не могу да разумем“, рекао је је Вучић одговарајући на питања новинара након промоције књиге о Винстону Черчилу коју је написао шеф британске дипломатије Борис Џонсон.

У складу с тим, како је додао премијер, штитиће национални понос и достојанство и до последњег тренутка чувати стабилност у региону, јер то доноси економски раст и бољи живот, а не сукоби.

Како је навео, много је српске крви проливено и у Другом светском рату и у ратовима деведесетих, да бисмо те чињенице ниподаштавали, да бисмо унижавали српске жртве, нити да било коме то дозволимо.

С друге стране, додао је, те жртве су такве да треба да учинимо све што можемо да их не буде више у будућности.

„Наше је да дамо све од себе, а Главаш, Степинац, поништене пресуде – не разумем“, каже Вучић.

Премијер је навео и да би желео да Европску унију пита какво је то правосуђе које укида пресуду Главашу, и да ли такво правосуђе желе за Србију, али да се истовренено плаши да они сада имају своје проблеме у Европи.

Србија ће, с друге стране, како је навео, бранити, чувати и штити своју антифашистичку прошлост, чуваће успомену на убијене у Другом светском рату, али неће газити по туђим жртвама.

„То је наша политика, и ма колико тешко било пливати у томе јасно вам је да је немогуће да подилазимо народу коју би желео много оштрију реакцију. Мислим да реагујемо мудро и одговорно у интересу народ“, закључио је, уз поруку да одлуке морамо доносити трезвено и мирно пре свега због Срба у Хрватској.

Раније данас, пресуду Главашу коментарисали су министри Ивица Дачић и Александар Вулин.

Врховни суд Хрватске укинуо је пресуду загребачког Жупанијског суда којом је Бранимир Главаш осуђен на казну затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. године.

Данас нисам имао времена да мислим ко ће бити министар

Када је реч о формирању нове владе, мандатар Вучић је рекао да због нестабилности и тензија у региону, али и шире, постоје објективни разлози зашто нова влада још није формирана и да још нема предлог за нове министре.

Вучић је упитан када ће бити формирана нова влада, рекао да у дану кад се у Хрватској појавио кукасти крст и када је поништена пресуда Бранимиру Главашу, није имао времена ни да размишља о министрима и формирању владе.

На питање да ли ће бити изненађења у новој влади, Вучић је рекао да не мисли да је питање да ли ће бити изненађења, већ да ли влада може са успехом да настави пут који је до сада направила.

„Волео бих када би, упркос тим различитим субјективним потешкоћама које постоје, покушали да сагледате дубину проблема који се пред нас постављају после, рецимо, пресуде Бранимиру Главашу, догађаја у Србу, забране одласка српским званичницима у Сребреницу, сутра је Глина…“, рекао је Вучић.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here