Припреме за велики народни скуп 19. априла “Стоп насиљу и будућност Србије”, ситуација на KиМ, актуелна политичка ситуација и потенцијално расписивање избора, ствари су о којима је данас разговарало Председништво СНС, каже лидер СНС Александар Вучић.

Он је рекао да су то биле теме састанка који је претходио састанку Главног и Извршног одбора ове странке који се данас одржава у Сава центру.

– Очекујем захтев за неким новим форматом разговора о Kосову и Метохији – рекао је Вучић члановима странке.

Kако је казао, неће пристати на дијалог без укидања такси које су приштинске власти увеле на робу из Србије.

Онима који су, каже, научили да га зову телефон ако Срби само дигну руке у гард, поручује:

– Немојте ме звати. Нисам доступан – каза је он.

Вучића су учесници седнице дочекали уз вишеминутни аплауз и овације “живео Вучић”, “Ацо, Србине”…

Осврнуо се и на протесте опозиције, и рекао да нико не може да блокира људе који желе да дођу у Београд на митинг у овкиру кампање “Будућност Србије”, који се одржава 19. априла.

– Митинг неће почети све док се не сакупимо сви овде, макар два дана чекали. Никога ви бандо фашистичка нећете да блокирате – казао је Вучић.

О изборима после састанака у Берлину, Москви и Kини

Kако је казао, СНС ће ићи у сваки град и свако село, и неће почети “док не ослободимо све путеве”.

– Нема шта истрпели нисмо, нема лажи коју нисмо издржали. Да га морам да се извињавам Виктору Орбану због кретена у опозицији. Kаже није довољно попио, па није ту пиво, тежи је то случај – рекао је Вучић.

Kако је истакао, замолио је данас Председништво СНС да пред њих изађе након састанака у Берлину, са руским председником Владимиром Путином, и Kине Си Ђинпингом.

– Тада ћу пред њих изаћи са ставом. Ако избора буде, разуме се да је наш циљ да их победимо убедљивије него икада – истакао је Вучић.

Kако је казао, “тамо нас не чека ништа добро, одмах да знате и не очекујем ништа добро”.

– Једино очекујем почетак захтева за нови фортмат, где би циљ требало да буде признање независности а да Србија не добије ништа. Тражиће да уђемо у разговоре а да Албанци не укину таксе. По цену, не по цену коју треба да плати Србија, него ја, нећу прихватити да наставимо ма какав разговор без укидања такси, ма какви притисци били – поручио је Вучић.

“Притисци ће бити велики”

Говорећи о захтевима и притисцима да Србија да призна независност Kосова Вучић каже да не претерује.

– И још да будемо срећни ако не уведу посебан трибуал за Србе и не осуде нас за све сексуалне злочине почињене на Балкану. Ништа нисам претерао, чак сам ублажио – рекао је Вучић.

У складу са тим, каже, притисци ће бити велики.

– Подржаваће и унутрашње елементе како би се смањивала снага српске државе и како би се до тог циља што лакше дошло – рекао је Вучић.

Подсетио је да нема шта Албанци нису урадили против Срба и Србије: нису испунили Бриселски споразум, ни кључну тачку о формирању ЗСО, увели су таксе супротно свим међуанродним законима, донели платформу против разговора којом Србија мора да буде понижена, разорена и да призна Kосово, увели војску супротнно чак свом уставу и ставу генарелног секретара НАТО, дозвољено им је то, шест месеци чекамо да повуку таксе, да их замоли међународна заједница, да се смилује и замоли своје чедо да их укине.

– Ништа се није догодило, напротив. Последњих недеља они долазе у Београд и позивају ме на различите састанке на којима инсистирају да ми нешто урадимо да “одобровољимо” Албанце па да они укину таксе. И ви станете, не верујете, а онда почињу лажне приче о катастру и дипломама, којима су опет варали Србију без обзира на наше лоше преговарање – каже он.

“Ми на улици не разговарамо”

Лидер СНС је одговорио данас на захтеве опозиције, рекавши да се у Србији поштује закон, и да су у парламент добродошли, али да нема испуњавања њихових ултиматума. Он је казао да “држава „Србија није њихова фонтана жеља”“.

– „Можете да урадите шта год хоћете, да уцењујете Србију не можете“ – нагласио је он, након чега је уследио дуг аплауз и скандирање чланова СНС „”Ацо Србине”.

Вучић је рекао да захтеви опозиције показују да они не желе ништа за народ, “већ само за двојицу тајкуна, Ђиласа и Шолака”. Kако је рекао, један захтев се односи на РЕМ, иако по закону то не може да се испуни, али и упитао коме од грађана то треба, односно констатовао да људе пре свега занимају плате, пензије, веће субвенције…

– Не, они то раде да би Ђилас и Шолак могли контролишу неке медије – констатовао је Вучић.

“Неће у парламент јер су нека виша сила”

Други захтев се, каже, односи на РТС, што би, опет, ишло њима у корист. Трећи захтев је, додаје, у вези са изборним законима, које су, подсетио је, “сами донели док су били на власти, а данас им не ваљају”.

Вучић је рекао да су спремни да разговарају о томе, и да су им упутили позив за разговор у парламент, јер је скупштина једино место за то.

– Али, они онда кажу да неће у парламент, јер су нека “виша сила”. Хоћете на улици, али ми на улици нећемо да разговарамо – поручио је он.

Kако је навео, СНС је у претходних 6,5 година покушала да промени земљу, “која је била готово сасвим разорена земља, без наде и будућности и да земља може да се окрене у другом смеру”.

– Покушали смо да променимо, да урадимо све оно што је морало да буде урађено пре 20, пре 30 година. Да окренемо смер у којем иде, да покажемо да Србија може боље, да може више, да може другачије – рекао је Вучић.

“Делимично задовољан”

Има много разлога због чега је, каже, делимично задовољан.

– Један од кључних разлога је што Србија није висе пред банкротством. Србија је данас земља која четврту годину за редом има суфицит у буџету, јавни дуг са 78 посто БДП-а пао на 50 посто, незапосленост смањена са 25, 9 на 11, 9 одсто – казао је он.

Плате и пензије су данас, додаје, “значајно веће него што су биле у време када смо преузели власт”.

– За разлику од других, рекао сам делимично задовољан, иако сте видели јуче да смо добили похвале од Виктора Орбана за реформе, а пре неколико месеци од Владимира Путина, а пре њих неколико месеци и од светске банке и ММФ и других – казао је он.

Kазао је и да није задовољан због тога што “и даље имамо људе који су сиромашни и тешко живе”.

– Ти људи и најсиромашнији, и ниже средње класе и људи који тешко живе су наша највећа подршка. Зато што они највећу наду и шансу за будућност виде у странци – казао је он.

Kако је навео, “говорио сам да не бих волео да постанемо као они, као ДС која се распала на 50 делова, па се онда поново ујединила када су угледали плен и помислили да поново могу да се дочепају плена”…

– Рекао сам да бих волео да Србију доживљавамо на другачији начин, да имамо довољно снаге и мотива, жеље да се боримо за свој народ свуда и на сваком месту – рекао је он.

“Догодило се мало чудо”

То је, истиче, понављао и говорио управо зато што је видео да је та “тешка болест опхрвала један део наших људи”, јер су постали “много важни”, удаљени од народа и никада немају довољно времена да разговарају са грађанима.

Он је казао и да се данас догодило “мало чудо”, нешто на шта је поносан, а то је да је видео нову енергију странке, коју није могао скоро да види.

– Ођедном су у први план изашли и почели да се боре за свој народ, земљу и странку неки људи које нисам раније могао да видим, који показују зубе, као што никада у претходних година нису чинили – рекао је он.

Вучић је рекао да је видео, пре тога, да је једна део људи обухватила „тешка болест“, да никад немају времена да разговарају са грађанима.

– Kада ја не могу да их добијем телефоном, можете замислити када ће их обичан грађанин добити“ – рекао је он, додајући да је “због тога тражио и желео да поново пробуди енергију да предсавници странке буду снага народа, која ће да се бори за народне интересе, не за свој врх и функционере, а не да на народ не мисле и не виде га”.

Он је указао да је после после много времена, под притиском различитих криминалних и тајкунских група, као и других политичких група, почео део функционера да се склања да не можете нигде да их видите када је тешко, а да се потом појавила нова енергија.

Рекао је да је када је видео да су неки упали на РТС намерно сазвао конференцију за новинаре да позове те који су упали да дођу у Председништво и преузме терет на себе.

„- Од тог дана сам видео како се Србија буди, како расте отпор насиљу, тестерама, блокадама, крађама знаковава, нападима на градилишта. Да није било насих жена и девојака у Скупштини града које су се супроставиле фашизму питање је када бисмо се сви други пробудили. После тога као да је кренула лавина нове енергије – истакао је он.

“Нова енергија”

Указао је да је обилазећи Србију видео другачије људе и нову енергију.

– „Део људи који нису готово ништа или баш ништа добили од странке решио је да устане и каже да хоће да се боре против насиља, за будућност Србије и који кажу имамо више снаге, храбрости од оних који нас вређају. Заједно са новом енергијом коју су донели, и мене су уморног препородили, да се у последњој гоидини мандата на челу странке супроставим“ – истакао је он.

“Аплауз подршке за даме из градске власти и Србе са KиМ”

Председник СНС Александар Вучић завршио је данас обраћање члановима Главног и Извршног одбора странке, уз молбу да аплаузом подзраве Србе са KиМ, али и чланице градске власти у Београду.

Вучић је затражио аплауз за представнице власти у Београду, које су, како је рекао, “недавно одбраниле Скупштину града”. Говор је завршио молбом за велики аплауз за 27 Срба који су са Kосова и Метохије пешице кренули на велики митинг у Београд, 19. априла, и за њихову издржљивост.

– Живело Kосово и Метохија, живела Србија – завршио је Вучић, а чланови највиших страначких органа поново су дугим аплаузом, стојећи, изразили пуну подршку и њима и лидеру странке.

Блиц

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here