Скупштина Србије почеће данас посебну седницу о избору нове владе, која ће имати 19 министара, укључујући и три министра без портфеља.

Владу ће предводити СНС, три министарске функције заузеће коалициони партнери из СПС, док ће у влади бити и нестраначке личности. У новој влади коју је предложио мандатар Александар Вучић биће осам нових министара у односу на претходну, док ће седморо министара из претходног састава остати без те функције.

Председница парламента Маја Гојковић очекује садржајну и озбиљну расправу о новој влади, а њен избор до краја недеље.

Представљање експозеа ће, према најави мандатара, трајати више сати, након чега ће бити отворена расправа о програму владе и избору њених чланова, а по њеном завршетку уследиће гласање.

О избору владе у целини одлучује Скупштина Србије тајним гласањем, осим ако се не одлучи да се гласа јавно, прозивком, а Влада је изабрана већином гласова од укупног броја народних посланика.

Мандат владе тече од полагања заклетве пред Народном скупштином, која гласи:

„Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Kосова и Метохије унутар Републике Србије“.

После положене заклетве, председник и чланови Владе потписују текст заклетве и предају га председнику Народне скупштине.

Наводећи да за сада неће мењати законе о влади и министарствима, мандатар је најавио да ће говорити „онолико колико буде требало, а биће више сати“, додајући да се за то веома марљиво и озбиљно спремао те да је уверен је „то наша обавеза због грађана“.

Вучићев експозе – стојећи и из главе

Вучић каже да је планирао да стојећи, у знак поштовања према парламенту и грађанима, представи програм владе, при чему ће део читати, а део „говорити из главе“.

На питање шта ће учинити ако опозиција буде напустила седницу, каже да, ако неко хоће да напушта нека то чини, јер он не може нити хоће било кога да задржава.

– €žНека они раде свој посао, нека се шетају где хоће, пред новинаре, у ресторану – навео је он, али и најавио да ће бити спреман да одговори на свако питање и примедбу, да се неће уплашити псовки, увреда, клевета, измишљотина, и да неће истрчавати напоље или да бежи од било кога.

– €žСигуран сам да су много бољег физичког здравља од мене, али мало ко ће моћи да стоји и ради више – поручио је Вучић.

Стари и нови министри

У Вучићевом кабинету ће, уколико буде изабран у парламенту, први потпредседник и министар спољних послова бити Ивица Дачић, потпредседник и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потпредседница и министарка грађевине Зорана Михајловић и потпредседник и министар трговине Расим Љајић.

У новој влади Александра Вучића министар финансија биће Душан Вујовић, министар привреде Горан Kнежевић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министар рударства Александар Антић, министарка правде Нела Kубуровић, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, министар одбране Зоран Ђорђевић, министар просвете Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар рада Александар Вулин, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министри без портфеља биће Јадранка Јоксимовић, Славица Ђукиц-Дејановић и Милан Kркобабић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here