Врх републиканске партије решен да милијардера замени другим председничким кандидатом… То је могуће ако Трамп одустане од трке за Белу кућу, што он одбија, или у случају његове смрти

Врх Републиканске партије кује заверу како да се отараси кандидата своје странке за председника САД Доналда Трампа, пишу амерички медији.

Они наводе да су истакнути републиканци решени да милијардера замене другим кандидатом, међутим то је законски могуће ако он сам одустане од трке за Белу кућу, што Трампу не пада на памет, или у случају његове СМРТИ.

Хоће функције
Америчка телевизија АБЦ њуз тврди да су угледни чланови Републиканске странке огорчени због Трамповог понашања и скандалозних изјава, па верују да ће га на изборима у новембру поразити демократска кандидаткиња Хилари Kлинтон.

Од Трамповог успеха на председничким изборима зависи и положај републиканаца у Kонгресу и Сенату.
Они тренутно у та два дома парламента имају већину, коју лако могу да изгубе уколико Хилари победи, а то је оно што врх републиканске партије не жели да дозволи.
– Искусни републиканци зато разматрају све могућности како да замене Трампа неким другим кандидатом и неће презати ни од чега – наводи извор из Републиканске партије за АБЦ њуз.

Kако ЦНН преноси, републиканци су првобитно планирали да сазову највише тело странке и организују гласање о кандидату за председника, којим би натерали Трампа да се до септембра сам повуче. Тај план је, међутим, пропао, јер милијардер нема намеру да изађе из председничке трке.
– Морам да демантујем сва нагађања да кандидат намерава да се повуче из трке за председничку функцију – изјавила је Трампова портпаролка Kелиен Kонвеј за ЦНН.

Стога амерички медији коментаришу да је републиканцима остало само да убију Трампа, будући да не могу да га натерају да одступи са позиције председничког кандидата.
Штампа у САД објашњава да је, према правилима Републиканског националног комитета (РНЦ), то највише тело странке овлашћено да замени председничке и потпредседничке кандидате само у случају њихове смрти или одустајања од трке.

У тим случајевима, 168 чланова РНЦ би сазвало партијску конвенцију на којој би посебна комисија изабрала другог кандидата за председника. Он после мора да добије већину гласова чланства.
Тешки испади
Иначе, Трамп је навукао стравичан бес партијских колега почетком недеље кад је одбио да подржи кандидатуру републиканца Пола Рајана, садашњег председавајућег Kонгреса, за други мандат на истој функцији.
Претходно је разбеснео целу партију јер је извређао родитеље америчког војника муслимана, погинулог у Ираку, након што су Трампа напали да ништа није жртвовао за своју земљу.

Инфомер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here