Роберт Де Ниро, двоструки добитник Оскара, добитник је првог Почасног Срца Сарајева за животно дело за изузетан допринос филмској уметности. Де Ниру ће највеће признање Сарајево Филм Фестивала бити уручено на свечаном отварању 22. СФФ-а.

„Велика је част имати Роберта де Нира као првог добитника Почасног Срца Сарајева за животно дело“, рекао је Мирсад Пуриватра, директор Сарајево Филм Фестивала.

Он открива да се на доласку великог глумца у Сарајево ради већ десетак година откад су се Пуриватра и Де Ниро срели на Трибека филском фестивалу.

„Тај дан је дошао и веома смо узбуђени због тога. Као филмски професионалац и велики заљубљеник у филм, верујем да ово говорим, не само у своје, већ и у име публике и мојих колега“, казао је директор Сарајево Филм Фестивала.

Де Ниро ће сарајевској публици представити филм који ће отворити овогодишњи фестивал. Реч је о култном остварењу Мартина Скорсезеа „Таксиста“, који је рестауриран поводом 40. годишњице од изласка филма.

„Таксиста“ ће истовремено бити приказан у Народном позоришту и Љетном кину где ће Де Ниру бити уручено Почасно Срце Сарајева пред 3.000 филмских заљубљеника.

Ово остварење је од стране критике, филмских стваралаца и публике оцењен као један од најзначајнијих филмова свих времена. Филм је био номинован за Оскара у четири категорије, укључујући и оне за најбољи филм, најбољег глумца (Де Ниро), освојио је Златну палму Канског филмског фестивала 1976. године и два Златна глобуса.

Де Ниро и Скорсезе су поред „Таксисте“ снимили још осам филмове, „Зле улуице“ (1973), „Њујорк, Њујорк“ (1977), „Разјарени бик (1980), „Краљ комедије (1983), „Добри момци“ (1990), „Рт страха (1991) и „Казино“ (1995).

Претходни добитници награде Срце Сарајева Сарајево Филм Фестивала су, између осталих, Анђелина Џоли, Бенисио дел Торо, Гаел Гарсија Бернал, Стив Баскеми и истакнути и међународно признати и награђивани редитељи Атом Егојан, Јафар Панахи, Мајк Ли, Бела Тар и Данис Тановић.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here