Емило Павловић аутор на сајту Аутономија.инфо на који јак утицај има Динко Грухоњић који је на суду доказивао да се не зове Сабахудин, напао је патријарха Иринеја за национализам зато што је подржао Републику Српску.

Теза Павловића да је подршка српског патријарха Србима преко Дрине етнофилетизам, или како нестручно аутор овог одвратног текста каже “ФИЛЕТИЗАМ” је благо речено дебилна.

Српски патријарх је патријарх целе СПЦ и свих верника који припадају СПЦ ма где да се они налазили па и у Америци, а камоли у најближем суседству.

Но пошто је наратив војвођанских аутономаша да је Република Српска створена на геноциду онда је за аутора јасно да је неприхватљива било каква подршка српском народу који је на тим просторима од генодица страдао у ХХ веку два пута, о чему војвођански аутономаши не желе да говоре.

Ево шта каже Павловић Емило за патријарха Иринеја:

“Srpska crkva se nikada nije odrekla nacionalizma. U svojoj brizi za ugroženo i razbijeno srpstvo, patrijarh je znao da ode veoma daleko. Tako je, pre izvesnog vremena, ustvrdio kako je Srbima u Crnoj Gori gore nego u NDH!!

Ne znam da li neko u SPC obraća pažnju na Irinejevu retoriku. Ako ne, krajnje je vreme da obrati pažnju i uloži napor kako bi se ta retorika disciplinovala, a patrijarhov nacionalizam obuzdao.”

Ако културни и идентитетски геноцид који режим Мила Ђукановића 3 деценије спроводи у Црној Гори, која је изворно српска држава, није за поређење са НДХ, онда Павловић вероватно има исто тако добро оправдање и за Анту Павелића.

Филетизам заправо значи волети некога или нешто. Етнофилетизам, на који Павловић очигледно мисли, али није довољно образован и да зна тај термин, је нешто друго. Етнофилетизам је када се нација ставља испред Бога. Ипак, цитирајући апостола Павла Емило је заборавио да понеме цитат где Павле каже да би он лично волео да заврши у паклу када би то помогло да се његов јеврејски народ нађе у рају. Љубав према свом народу није никаква јерес. Мржња према свом и другим народима је грех, али љубав не може бити јерес, нити је икад од стране православне цркве проглашена за јерес. Но пошто Емило Павловић изгледа и није православац, јер речи “у Исусу Кристу” нису својствене православној терминологији, онда му можемо и опростити што не разуме православље.

Не можемо му опростити то што се трпа тамо где му није место, јер Иринеј није његов патријар и СПЦ није његова црква. Нека се Емило бави својом црквом и својим верским поглаваром, то би било коректно од њега уместо што излива мржњу на СПЦ и српског патријарха.

Патриот

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here