Ђукановић: Немам дилему да ли ова игрица за телефон може да се злоупотреби. Kривокапић: Никако се не сме играти у близини објеката од стратешког значаја. Војновић: Видео-снимке које играчи направе могу искористити терористи или лопов

Немам дилему да игрица „Покемон го“ може да се употреби за неке активности које нису само игра. Не бих да улазим у теорије завере, али верујем да ће се стручњаци за безбедност њоме тек бавити јер може да представља безбедносни изазов, каже за Kурир Владимир Ђукановић, посланик Српске напредне странке и члан Одбора за безбедност у Скупштини Србије.

Он сматра да игрица, која је изазвала масовну хистерију у целом свету, а подразумева да својим мобилним телефоном „уловите“ анимираног лика у реалном простору око вас, може бити безбедносно ризична ако се користи у одређеним државним институцијама.

На питање да ли игра игрицу, Ђукановић одговара: „Не, боже сачувај!“, али истиче да су, генерално, све игрице сличног карактера направљене ради одређеног обавештајног рада.
– Kолико знам, неке земље су већ забраниле ту игрицу. Свако ко се бави безбедношћу зна да је сваки смартфон потенцијална прислушна справица, а с веб-камерама може се ући људима у приватни живот, осликавајући локације, ко се с ким и куда креће. Људима саветујем да се више баве реалним него виртуелним стварима – каже Ђукановић и додаје да не зна да ли је некога од његових колега освојила ова апликација.

Да игрицу никако не би требало играти у објектима вишег стратешког и безбедносног значаја, наглашава и Ђорђе Kривокапић, програмски директор фондације „Шер“, јер би прикупљене податке неко могао да злоупотреби.
– Само коришћење игрице не оставља трагове на мрежи, али корпорација која је набавила игрицу има приступ тим информацијама. У свим објектима од стратешког значаја за државу, у којима је иначе ограничен приступ трећим лицима, ту не би требало да се игра ова игрица јер на тај начин можете одати неку важну информацију корпорацији која је игрицу направила. На објектима критичне инфраструктуре (енергетика, војска, телекомуникације), где постоје повишене безбедносне мере, не би требало да се игра игрица јер, ако неко хоће да направи курцшлус у систему, њих ће напасти. Ту где је опасно већ треба да постоје мере ограниченог приступа јер информације с тог простора могу бити искоришћене за напад – каже Kривокапић.

И ИТ стручњак Ђуро Војновић сматра да постоји опасност да видео-снимке које играчи направе веб-камером искористе терористи или лопови.
– Терористи могу да злоупотребе податке ако снимите колико људи ради на обезбеђењу неког објекта, где се налазе камере. Онај ко направи снимак својом непромишљеношћу те људе доводи у директну опасност. Не верујем да је то овде случај, али постоји могућност да се ти подаци негде складиште – каже Војновић и истиче да је јако неозбиљно да људи ту игрицу играју на радном месту јер веб-камера може да сними и људе који то не очекују у неприличним ситуацијама.
Председник општине Стари град
ОПАСНО ИГРАТИ НА УЛИЦИ

Председник општине Стари град Марко Бастаћ, каже да он не игра игрицу, али да помаже детету да је игра. И он верује да она у себи носи безбедносни ризик.
– Мислим да је та игрица поприлично опасна за онога ко је игра, пре свега зато што гледа у телефон, а не где прелази улицу. Не знам да ли може да буде опасна у смислу прикупљања података у јавним институцијама. Постоји ризик, али радно место није простор где неко треба да игра видео-игрице – истиче Бастаћ.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here