Летовање у савременој НДХ слично је као да платите да се сунчате на плажи поред стотина хиљада костура мучки страдалих Срба

Нека НВО сектор и овдашња тзв. грађанска елита припреме хрпу папира да напишу силна саопштења и дописе овдашњим западним амбасадама, а посебно хрватској, о томе како један народни посланик – тј. моја маленкост – ремети њихову идиличну слику о новоуспостављеном братству и јединству, у коме Хрвати јединствено и братски могу да величају, дижу споменике и дају имена улица по усташким злочинцима, док Срби, такође јединствено и братски, то све морају ћутке да посматрају како би, дабоме, достигли такав степен „цивилизованости“ који их води ка Европској унији.

Не видох ниједну реч осуде овдашњих сисача државног буџета, који су претходно хорски арлаукали да смо постали фашистичка држава када је суд донео пресуду према којој је командант Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Михаиловић не рехабилитован, већ је установљено да није имао праведно суђење. Ни речи осуде према ономе што савремена НДХ данас чини. Нисам приметио да су осудили укидање пресуде Степинцу нити да су се побунили што савремена НДХ припаднику усташке емиграције Миру Барешићу, кога је Шведска, чланица ЕУ, осудила за мучко убиство амбасадора СФРЈ Владимира Роловића, подиже споменик и што министри те исте НДХ иду на откривање тог споменика. Ни слово осуде савремене НДХ због ослобађајуће пресуде Главашу нити због тога што је Федерални суд у БиХ допустио да се Насер Орић слободно шетка по земљи и иностранству. Нема протеста наше тзв. грађанске елите због тога што Томпсон пева песме у част усташким крвницима и то на дан кад је цела једна држава – наша Република Српска Крајина – морала под налетима „толерантних“ усташких јединица да бежи пут матице Србије.

Такви ће да ми приговоре да сам екстреман што искрено кажем оно што мислим, а мислим да је свако ко плати аранжман за летовање у савременој НДХ безосећајно створење које у себи нема никакву емоцију према сопственом народу. Остављати новац у држави која је толико наших сународника побила, покрстила и протерала и која данас то велича готово на сваком кораку ствар је примитивизма и недостатка елементарног кућног васпитања.

Зато и наглашавам, изволите господо, ви самопрокламована грађанска елито, крените са осудама и писанијама по амбасадама, тужите ме премијеру, осуђујте ме у медијима, ја сам на такву вашу реакцију поносан. Сви сте скочили да браните три шупе у Савамали зато што је многима од вас потребан тај простор да га за џабе узурпирате; сопствену државу сте прогласили да је фашистичка ко зна колико пута до сада, али, када је потребно само осудити истинско оживљавање нацизма – а то се данас у Хрватској обилато чини – ту вас нема нигде.Narod Busije druga slikaДа ли зато што су вам спонзори тако рекли? Да ли због тога што ви немате никакав осећај према сопственом народу, односно, можда га у дубини и презирете слично Динку Грухоњићу, који за нас пише да смо руља, моралне наказе и шљам, ваљда зато што су Срби у АП Војводини одлучили да га отерају од покрајинског буџета, који му је био милији од свега на свету? Да ли коначно и због тога што желите да ваше задњице осунчате и овог лета по Истри, Далмацији, на неком од острва, у Дубровнику, сасвим је небитно. Остаје записано ваше лицемерје.

Што се личног односа према савременој НДХ тиче, немам никакву жељу тамо да одем нити кроз њу да прођем осим да запалим свећу мученицима из Јасеновца, Јадовна и свима онима који су пострадали од усташког ножа, попут мог прадеде и мог деда стрица. Имам жељу да обиђем манастире Крку, Драговић и Крупу, јер су непроцењива ризница српске културне баштине у Далмацији. Свакако би увек обишао оно мало мучених Срба које нису стигли да протерају, покрсте или побију. Али платити аранжман за летовање у савременој НДХ слично је као када бих платио да се сунчам на плажи поред стотина хиљада костура мучки страдалих Срба, живих закопаних, или од каме, ножа, маља, пиштоља, србосека и осталих „културних“ достигнућа некадашње али и савремене НДХ.

Ко то воли, нека изволи и нека ужива. Ја се таквих гадим.

Владимир Ђукановић

Извор: Нови Стандард

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here