Већ је заборављено како је владика Григорије позивао Ратка Младића и Радована Караџића да се предају у хашки казамат, као некада што су квислинзи позивали српске герилце за време Другог светског рата, тобоже под изговором да ће тако учинити корист српском народу.

Тадашњи епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије сматрао је да бивши председник Републике Српске Радован Kараџић и ратни командант Војске РС генерал Ратко Младић треба да се предају Хашком трибуналу да би тамо доказали невиност или кривицу. А као што знамо ни један Србин у Хагу није доказао своју невиност јер је тај суд направљен управо да би Србе прогласио кривцима.

– Ја сам то увек говорио, замислите и 1997. године, само што тада можда нисам био човек који се слуша – рекао је епископ у интервјуу објављеном у недељнику ‘Репортер’. Он је оценио да није ‘хришћански да сви страдамо због једног, ма ко да је он’ и да је ‘потпуно промашена прича о томе да ли је тај суд праведан или неправедан’. Према епископовим речима, ‘хришћански је менталитет да један пострада, да не би пострадали сви’.

На исти начин употребљавајући исте речи јеврејски Синедрион је осудио Христа.

Ево како је текао говор у тадашњем Синедриону, сазнајемо из Јеванђеља по Јовану:

Онда главари свештенички и фарисеји сабраше скупштину, и говораху: Шта ћемо чинити? Човек овај чини многа чудеса. Ако га оставимо тако, сви ће га веровати; па ће доћи Римљани и узети нам земљу и народ. А један од њих, по имену Кајафа, који оне године беше поглавар свештенички, рече им: Ви не знате ништа; И не мислите да је нама боље да један човек умре за народ, неголи да народ сав пропадне

Тадашњи верски поглавари водили су се истим логиком као и Григорије данас, да је боље да страда један да би се многи спасили, па макар тај један био и сасвим невин, као што је био Христос. Па ипак, иако је страдао тај један, није прошло много, Јерусалим је разорен до темеља а јеврејски народ расељен по целом свету.

Насупрот Григоријевој овоземаљској тзв рационалној логици стоји српска косовскозаветна надлогика, коју је Григорије да је хтео, могао научити од свог духовника владике Атанасија. То је логика Св. кнеза Лазара и свих српских витезова који су изгинули у боју на Косову пољу, не само бранећи народ, него бранећи и образ српски који Григорије очигледно нема! Та косовскозаветна логика је очувала српски идентитет кроз векове и на крају резултирала стварањем модерне Србије. Да смо слушали разне Григорије, Бранковиће и остале Јуде, данас бисмо били мухамеданци а не православци, а Србија би била само још један део европске Турске.

Патриот

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here