Од обележавања 800 година аутокефалности СПЦ и одлуке Синода да се председнику Александру Вучићу додели Орден Светог Саве, група владика предвођена митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем Радовићем одлучила је да направи политички циркус.

Опијена нетрпељивошћу према актуелној српској власти и Вучићу, група од 11 владика затражила је сазивање ванредног Сабора, и то у јеку обележавања великог јубилеја, како би се разговарало о темама које ни на који начин нису битне за СПЦ и српски народ, попут синодске одлуке о смени двојице предавача Богословског факултета Београдског универзитета – епископа западноамеричког Максима са места редовног професора и доцента Марка Вилотића, као и контроверзног устава Српских православних епархија у Сједињеним Америчким Државама (административна аутономија од СПЦ у свим питањима).

ЛАЖНИ ПОТПИС

– Да брука буде већа, они су фалсификовали потпис владике Луке, који је болестан и налази се у приватној болници, нико не зна тачно где је, да би испало како има више њих који се противе одлукама Синода и патријарха Иринеја… Такође, потурили су 14 потписа, међу којима је и потпис викара Методија, који није владика, и тако даље. Права истина је да раздор прави мала група окупљена око Амфилохија и владике Григорија, а укупно има 45 владика – откривају извори Српског телеграфа упућени до детаља.

Наш саговорник каже да су лични интереси, сујете, али и политички утицаји видљиви и у овој својеврсној побуни.

– Митрополит Амфилохије и владика Грегорије најчешће отворено стају на страну српске опозиције, а чак и одржавају блиске и пријатељске односе са некима од њих, док, с друге стране, користе сваку прилику да критикују Александра Вучића и руше позицију патријарха Иринеја. Ствар је толико далеко отишла да је прекјуче, током одржавања литургије на Kосову, владика Григорије пришао људима блиским патријарху и запретио: “Моткама ћемо вас тући кад све ово прође…” – прича наш саговорник, који је тој сцени присуствовао.

БЕЗ KОМЕНТАРА

Побуна, међутим, није уродила плодом јер је поглавар СПЦ одбио захтев за сазивање ванредног Сабора.

– Ипак, Амфилохије не одустаје од својих манипулација и успут свесрдно подржава Устав у Америци. Њиме се стиче аутономија у управљању и власништву, контроли, поседовању, руковођењу и управљању покретном и непокретном имовином епархија, манастира, црквено-школских општина и других органа епархија на територији САД, а на челу тог подухвата истакнути су епископи новограчанички Лонгин Kрчо, источноамерички Иринеј Добријевић, иначе веома близак Григорију, и западноамерички Максим Васиљевић. Амфилохију ова прича иде наруку јер је једна од опција да стане на чело пројекта Мила Ђукановића, црногорске цркве – истичу наши извори.

Нико у СПЦ није хтео званично да коментарише наша сазнања, а патријарх Иринеј се није јављао на телефон.

Бранко Радун, аналитичар

Организовање побуна у СПЦ начин је на који функционише Амфилохије, који је највећим делом љут што није постао патријарх, те зато константно руши Иринеја и одлуке Синода. Kроз Амфилохија проговара Мило Ђукановић, а у овим личним обрачунима истакнут је и владика Григорије, који је близак са неким лидерима опозиције

Драшко Ђеновић, верски аналитичар

Амфилохије би престао да критикује одлуке Синода оног тренутка кад би он био патријарх јер једноставно он јесте човек који има јако висок статус у СПЦ и сме да каже с чим се слаже, а са чим се не слаже

Република

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here