ПРЕМИЈЕР Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић послали су писма у 15 земаља које су чланице Савета безбедности Уједињених нација, којим траже подршку за српског кандидата за новог генералног секретара УН Вука Јеремића.

Бивши шеф српске дипломатије пласирао се у трећи круг одлучивања на Ист Риверу, а очекује се да се он одржи у наредне две недеље. Недавно се састао и са Вучићем који му је обећао подршку државе у изборној трци.

После другог тајног изјашњавања чланица СБ, Јеремић је, према незваничним информацијама, заузео другу позицију и најбоље је прошао од свих кандидата из Источне Европе, региона из кога би требало да се изабере будући први човек светске оганизације.

Осим пет сталних чланица СБ – Кине, Русије, САД, Велике Британије и Француске, у светској влади су тренутно и Ангола, Египат, Јапан, Малезија, Нови Зеланд, Сенегал, Шпанија, Украјина, Уругвај и Венецуела.

Савет безбедности почео је да „бодује“ кандидате за наследника Бан Ки-муна 21. јула и до октобра, када ће бити званично гласање, одржаће још неколико неформалних изјашњавања. Очекује се да ће после сваке рунде најгоре пласирани сами да се повуку.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here