У последњих 15 дана више од 1.500 миграната одустало је од илегалног преласка државне границе, тврди командант заједничких снага Војске Србије и МУП-а генерал-мајор Желимир Глишовић. То, како каже, довољно говори о успешности заједничког ангажовања војске и полиције на обезбеђењу државне границе ка Бугарској и Македонији.

Генерал Глишовић, каже да је обезбеђење државне границе динамичан посао који мора бити добро испланиран, организован и ослобођен свих шаблона.

– Пратимо развој ситуације на терену, укрштамо информације са свим надлежним безбедносним структурама и у складу с тим ангажујемо наше снаге – додаје генерал Глишовић, а преноси Министарство одбране.

Борба против кријумчара људима, према његовим речима, биће приоритет у раду заједничких снага у наредном периоду и у тој борби неопходна је сарадња свих државних структура.

– Само у току протеклог викенда смо у сарадњи са Пројектном групом за спречавање ирегуларних миграционих токова МУП открили шест особа, бугарске националности, које су покушале да прокријумчаре на десетине миграната – рекао је генерал Глишовић.

Он је додао да се не може предвидети време и место где ће и када мигранти покушати илегално да пређу државну границу.

– До сада је покушаја илегалних прелазака било и дању и ноћу, појединачних и у групама. Kада нас уоче на путним комуникацијама, покушавају да уђу преко планинских превоја, пробијајући се кроз шуме, непроходне пределе на истоку Србије – наглашава генерал Глишовић.

Највећи број покушаја за илегални прелазак државне границе је и даље из правца Македоније, у ширем рејону Миратовачког поља, где је регистровано више од 900 особа које су због присуства војске и полиције одустале од илегалног упада на територију Србије.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here