Он је истакао да нико више не може, захваљујући надзору у којем учествује 8.000 војника и полицајаца, илегално да уђе у Мађарску

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да је задовољан актуелном заштитом границе према Србији, оценивши да је она “херметички затворена” за илегалне мигранте.

Он је, после разговора са аустријским канцеларом Kристијаном Kерном у Будимпешти, истакао да нико више не може, захваљујући надзору у којем учествује 8.000 војника и полицајаца, илегално да уђе у Мађарску.

Главна тема разговора два премијера било је предстојеће учешће аустријске полиције у заштити мађарско-српске границе.

Аустрија ће, како је, на заједничкој конференцији за новинаре пренео Kерн, ускоро упутити 20 полицајаца.

Такође је додао да се размишља и о проширењу сарадње у овој области уз укључење војске Аустрије. Аустријски војници, према његовим речима, могли би преузети хуманитарни рад, то јест помоћи у успостављању инфраструктуре.

Две стране су се усагласиле да треба укључити и невладине организације. Kерн је подвукао да је подршка Аустрије на мађарско-српској граници у сагласности са Kонвенцијом о људским правима.

Орбан је критиковао Европску комисију, истакавши да је због захтева из Брисела дошло до затварања прихватилишта за тражиоце азила, због чега многи, одмах након подношења молби, нестану из Мађарске. То је, како је објаснио, разлог што и даље око 200 миграната недељно из Мађарске доспева у Аустрију.

Мађарска, према његовим речима, на основу актуелног закона нема средства којима би задржала те људе. Kерн је изразио наду да ће се стање стабилизовати и чак смањити број избеглица кроз мере које ће бити предузете у заједничком надзору мађарске границе.

До краја августа, почетком септембра, како је додао, видеће се да ли то доноси резултате. Посета Kерна Будимпешти, међутим, није донела никакве новине по питању спора око повратка “Даблинских случајева”.

Будимпешта одбија да прихвати “даблинске случајеве” из Аустрије, пошто су та лица, како истиче мађарска влада, ушли на тло ЕУ најпре у Грчкој, те је она надлежна за те особе. Мађарска је, међутим, како је рекао спремна да преузме грађане са западног Балкана и да их после одмах врати у земље порекла.

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here