Противно одлуци Синода од кога је тражио сагласност за измењен начин причешћивања због епидемије коронавирусом и посебних мера предострожности које се спроводе у Немачкој, владика Григорије је начин причешћивања православних верника у својој епархији изменио тако да сад изгледа као причешћивање код католика, а ово је образложио древношћу.

На објави Срећка Богићевића испод можете видети како изгледа древни начин причешћивање.

Овако се служи на литургији Св. апостола Јакова и Марка,  које се иначе служе у православној цркви вековима и постоји образац по коме се служе. Агнец(хлеб) се даје посебно, а вино се пије из путира, као у древна времена.

По благослову патријарха Иринеја у Београду се повремено служе ове две литургије Св. апостола Јакова и Св. апостола и јеванђелисте Марка.

Међутим оно што је уведено у Немачкој нема везе са древношћу нити са било каквом традицијом у православљу. У његовој епархији агнец(хлеб) се прелива вином и потом тако дели верницима у руке као код католика, путир користе само свештеници.

 

Владика Григорије издао наређење да се Срби у Немачкој причешћују као католици

Владика Григорије издао наређење да се Срби у Немачкој причешћују као католициВладика Григорије поклоник Фрау Меркел нека види како ће, када све ово прође, да објасни верницима СПЦ у Немачкој зашто је овако поступио! А у исто време, МУСЛИМАНИ ТУЖИЛИ НЕМАЧKУ ДРЖАВУ И ДОБИЛИ СУД, И као резултат- отворили џамије за Рамазан по целој Немачкој..

Gepostet von Patriot am Montag, 11. Mai 2020

 

Владика Григорије поклоник Фрау Меркел нека види како ће, када све ово прође, да објасни верницима СПЦ у Немачкој зашто је овако поступио! А у исто време, МУСЛИМАНИ ТУЖИЛИ НЕМАЧKУ ДРЖАВУ И ДОБИЛИ СУД, И као резултат- отворили џамије за Рамазан по целој Немачкој…

 

Како наводе немачки медији муслиманска заједница у тој држави је успела пред Уставним судом да издејствује да током Рамазана све џамије у Немачкој буду отворене.

У пресуди Уставног суда Немачке стоји да је свима под одређеним условима одобрено богослужење. Прву тужбу је поднео један католички свештеник, па је изгубио спор са Уставним судом. Потом су тужбу покренули муслимани и добили спор што уједно значи одобрење богослужења за све верске заједнице у Немачкој. Дакле, по овој пресуди сви су могли да служе од 30.априла 2020. онако како то њихова верска традиција налаже. Па ипак владика Григорије је и након те пресуде одлучио да служи по своме а налик на католике, зашто?

Док су се католици  макар побунили, а муслимани и успели да утичу да одлуке државе и укину забрану богослужења, владика Григорије се сагласио са Меркеловом и подржао затварање храмова.

Патриот

 

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here