Пентагон је објавио извештај који дефинише оквир за увођење Новог светског поретка широм света.

Према истраживачима Пентагона, до 2035. године Америка више неће бити суперсила јер ће Русија или Kина преузети ту позицију како у војном тако и у економском смислу.

Глобални поредак који су Америка и њени савезници делили од Хладног рата за 20 година неће бити могућ, упозорили су истраживаћи Пентагона (ДТИЦ) у свом новом извешатају.

У будућем светском поретку постојаће државе са политичком вољом, али и економском и војном способношћу које ће форсирати промене на штету других, пише у извештају под називом „Уједињене снаге у такмичарски настројеном и хаотичном свету“.

Државе које напредују, као што су Kина, Русија, Индија, Иран или Бразил, све више показују незадовољство својом улогом, приступачношћу и ауторитетом унутар тренутног међународног система.

Русија ће модернизовати своје копнене, ваздушне и водене интерконтиненталне нуклеарне снаге и користиће операције спречавања попут брзих нуклеарних вежби, напада бомбардера и стратешког извиђања прелетањем преко територије Америке“, предвиђају истраживачи Пентагона.

У извештају се наводи да су Русија и Kина међу државама које нису задовољне тренутним западњачки окренутим међународним поретком.

Русија, Kина, Индија и остале државе споменуте у извештају ће промовисати алтернативна међународна савезништва, док ће смањење ресурса Запада имати утицај на доминантност Вашингтона у свету.

Иако се данас чине неважни, савези као што су Шангајска организација за сарадњу или Еуроазијска економска унија могли би јачати ако се Русија, Индија и остале државе окрену тим мултинационалном групама како би реорганизовали међународна правила у своју корист“.

Демографски и фискални притисак на НАТО ће расти и представљаће изазов за њихове капацитете и способности. Због наизглед смањеног америчког ангажовања у Азији може доћи до подстицања тренутних савезника и партнера да наставе са једностраном војном модернизацијом или да истраже алтернативне савезе и партнерства .

Међутим, иако се у извештају Пентагона наводи да „ниједна сила нити коалиција још није спремна да се отворено супротстави глобалном утицају Америке”, наводи се и да „свеукупна економска и војна моћ Америке и њених савезника неће расти брзином којом ће расти моћ њених конкурената”.

Многе државе могу локално стећи војну предност која ће бити иста или чак и превазићи моћи Уједињених Снага и њихових савезника док ће се америчка технолошка надмоћ суочити са асиметричним, неконвенцијалним и хибридним одговором противника.

Приказујући визију света 2035. године у закључку извештаја стоји да је нејасно да ли ће Америка бити једнако ефикасна у решавању спорних норми и упорног нереда са пројектованим способностима, операционим приступима и фискалним ресурсима.

Можда ће доћи време када ће бити паметније руководити проблемима глобалне сигурности него предузимати скупе покушаје у њиховом свеобухватном решавању.

Москва је у више наврата негирала наводе о томе да има скривене глобалне амбиције против Америке.

„Русија не тежи ка хегемонији нити ка краткотрајном статусу суперсиле“, рекао је председник Владимир Путин прошле године на Међународном економском форуму и додао „Ми не делујемо агресивно. Ми смо само почели упорније и доследније бранити своје интересе”.

Почетком ове године, Русија је усвојила нов став у спољној политици који се окреће ка мултиполарном и полицентричном свету.

„Транзиција ка полицентричној структури идеално треба да буде заснована на интеракцији између водећих центара моћи”, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров у априлу. Међутим, додао је да није сигуран да се то може постићи.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here