Ловци Војске Србије МиГ-29, дежурне јединице базиране на аеродрому Батајница, пресрели су јутрос око 10.30 часова путнички авион израелске авио-компаније Ел Ал.

Како је потврђено, авион је праћем целом територијом Србије од улазне до излазне тачке. У питању је боинг 747-400 регистарске ознаке 4X-ЕЛД који је као лет ЛY2 од јутрос такође дигао на узбуну ратна ваздухопловства Швајцарске и Хрватске.

Како су јавили светски медији, војни авион Ф-18 пресрео је поменути џамбо џет изнад Швајцарске због дојаве о могућој претњи бомбом у летелици.Рута авиона је после Швајцарске водила и преко Хрватске изнад чије територије је летелица такође превентивно пресретнута како је за Танго Сиџ потврдило и Министарство одбране Републике Хрватске:

„Два борбена авиона Хрватског ратног ваздухопловства МиГ-21, по наредби надлежне НАТО команде у Шпанији, извршили су пресретање израелског авиона који је ушао у хрватски ваздушни простор. Реч је о израелском боингу 747, који је био на лету из САД према Израелу, за који је добијена дојава о потенцијалној претњи бомбом. Пресретање је извршено према свим НАТО правилима и процедурама предвиђеним за такав поступак.“

Авион Ел Ала је безбедно слетео на аеродром у Тел Авиву око 13 часова по локалном времену. По свему судећи радило се о лажној узбуни.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here