ХРВАТИЦА Азра Башић, која већ годинама живи у САД, због оптужби за извршење злочина против српских цивила током 1992. године, може до краја ове године да буде изручена Босни и Херцеговини. Ову одлуку је донео амерички федерални судија из Кентакија.

Азра Башић је рођена пре 56 година у околини Дервенте. Почетком деведесетих хвалила се да је опасна Хрватица. Заједно са мужем Неџадом Башићем, некадашњим берберином у Дервенти, зверски је убијала Србе. После рата се скривала.

Године 1995. стигла је у Америку и настанила се у Стентону. Добила је америчко држављанство, али се развела 2005. године и прешла у Кентаки. Радила је једно време у Дому за стара лица. Американцима је причала како је убијала Србе и одсецала им полне органе, јер су „силовали девојчице“.

Ова здепаста жена мушког лика живела је под именом Изабел Башић малом граду Лексингтону у држави Кентаки. Сваког јутра џип „чироки“ возила је 25 минута како би стигла на посао, у киоск где је правила сендвиче. О њој је, када је откривена као ратни злочинац, амерички лист „Њујорк тајмс“ писао као о жени која има емфизем плућа. Живела је у кући коју је делила са Стивом Ломаном и његовом супругом Луси.

Тек када је ухапшена 2011. године Американци су открили да је Азра Башић била кољач. Као припадник Хрватске војске она је, ножевима заденутим за појас и у чизми, урезивала крстове у чела заточеника.

Са њом је било неколико војника и још једна плава жена која се звала Индира. Заједно су убијали Србе. Једном мушкарцу је пререзала врат, а друге натерала да пију из ране мртвог човека. Посипала је бензин по Србима и палила их. Везивала је српске заробљенике као псе, терала их да полуголи да пузе по разбијеном стаклу на поду. Неке од њих је јахала.

Башићева, чији је отац био капетан брода, правдала се да је када је убила првог човека, морала то да уради да не би он убио њу. Рекла је да ју је заболео стомак, али после тога све је ишло прилично лако.

Иако је први пут оптужена 1993. године, Башићеву је Интерпол лоцирао тек 2004, а влада БиХ је формални захтев за њено изручење упутила Америци три године касније. Америчке власти су, међутим, тражиле додатне доказе пре него што су је ухапсиле. Сада је Азрин досије комплетиран и она ће, највероватније, бити изручена БиХ ради суђења за убиство Срба.

ИГРАЛА ОКО ЛЕША

МИЛЕ Кузмановић, који је био заточен у логору у Дервенти, памти да је Азра заклала Благоја Ђураша, тако што му је забола војнички нож у врат.

– Крв је шикљала на све стране, а нас је терала да лижемо ту крв. Потом су хрватски војници предвођени Азром играли око Ђурашевог мртвог тела – сведочи Кузмановић.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here