Нити председник Одбора за европске интеграције брине о територијалном интегритету Србије, нити је Србија условљена да поставља паритет у поштовању територијалног интегритета Украјине, имајући у виду да тиме не признаје територијални интегритет Руске Федерације, чији је Крим саставни део.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су са потпредседницом Владе Украјине за европске и евроатлантске интеграције Иваном Климпуш-Цинцатзе. Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић (ЛСВ) захвалила је потпредседници украјинске Владе на непризнавању једнострано проглашене независности Косова, стоји у званичном саопштењу Народне скупштине.

Како не би остала дужна председници Одбора за европске интеграције, која припада странци која не крије да се залаже за признавање независног Косова, званични ЕУ и НАТО апаратчик Украјинске владе, Климпуш-Цинцатзе се захвалила што Србија признаје територијални интегритет Украјине и изразила уверење да ће дијалог и дипломатски преговори, уз подршку европских партнера, допринети реализацији Бриселског споразума, али и решењу кризе у Украјини.

На први поглед одлични односи две европске земље које теже чланству у ЕУ. Међутим, реална политичка ситуација захтева мало дубљу анализу ових позитивистичких изјава. Пре свега, спровођење антиуставног Бриселског споразума има везе са пузајућим признавањем независног Косова, за шта се ове две издвојене политичке фигуре сигурно залажу, а друго и важније за познавање (не)реалности односа Србије и Украјине је што узајамно поштовање територијалног интегритета ове две земље немају исти паритет када су у питању Косово и Метохија и Република Крим.Пре свега Косово и Метохија је након бомбардовања 19 земаља чланица НАТО пакта, насилно одвојени и окупирани део територије Републике Србије од стране НАТО-а и арбанашких сепаратиста, који је уједно историјски потврђена колевка српске духовности, традиције и државности, одакле су вишевековни становници Космета – Срби махом протерани са својих вековних огњишта, а многи њихови домови и сакрални објекти девастирани или уништени до темеља. Са друге стране, Република Крим није насилно одвојена територија од Украјине, већ су се грађани на референдуму определили да се Крим врати у састав Руске федерације, где и историјски и традиционално припада, након што је ова област била девастирана владавином Украјине. Да подсетимо, Крим је Хрушчовим декретом 1954. издвојен из Руске СФСР и припојен Украјинској ССР, а Украјина је проглашена за независну државу распадом СССР-а 1991.

Нити председник Одбора за европске интеграције брине о територијалном интегритету Србије, нити је Србија условљена да поставља паритет у поштовању територијалног интегритета Украјине, имајући у виду да тиме не признаје територијални интегритет Руске Федерације, чији је Крим саставни део.Српски покрет Двери јасно се определио за нелицемеран политички однос са Руском федерацијом, али и са Украјином, посетивши Крим и њене државне институције на Криму и у Москви, о чему је недовољно упозната српска јавност, а лидери Двери и ДСС са члановима делегације кривично гоне власти у Кијеву. Том приликом посећен је и храм Светог Владимира равноапостолног, кијевског кнеза, просветитеља Русије, подигнут на месту његовог крштења, који је ударио темеље источно-хришћанској цивилизацији словенских народа којој припада и Србија. Да већина народа у Украјини поштује вредности које је успоставио кнез Владимир пре 1000 година у Кијеву, сведочи и јучерашња литија улицама Кијева у којој је учествовало преко 80.000 људи.

Свакако да ставови и закључци госпође Тепић и Климпуш-Цинцатзе нити су део тог наслеђа, нити одражавају систем вредности народа земаља у чијим институцијама седе, већ су део окупационих дирекитва бирократско-финансијске олигархије Европске уније и НАТО-а, који су отворени противници вредности и ставова народа земаља које би требало да представљају.

Сајт Двери

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here