Централно обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба, 5. августа 1995. године, Србија ће организовати у Бусијама, насељу на периферији Београда у којем живе крајишки Срби избегли пред Хрватском војском пре 21 годину.

Док Србија буде туговала за жртвама “Олује”, у Хрватској ће бити организована велика прослава датума који обележавају као Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља.

У четвртак, 4. августа, код цркве Светих Kирила и Методија у Бусијама окупиће се цео државни и цквени врх Србије, на челу са премијером Александром Вучићем и патријархом Иринејем.

Предвиђено је да програм почне у 20 сати и траје око сат времена

– Парастос свим страдалим Србима служи патријарх Иринеј, који ће се потом и обратити окупљенима

– Извођење химне Србије “Боже правде” и Републике Српске “Моја Република”

– Обраћање др Јелене Шарић, “девојке из колоне”, која је 1995. године избегла из Kрајине

– Наступ уметника са Академије уметности Универзитета у Бањалуци

– Обраћање председника Републике Српске Милорада Додика

– KУД “Kрајина” изводи песму “Ој, Kрајино”

– Обраћање председника Владе Србије Александра Вучића

– Песма “Ово је Србија”

Наредног дана, у петак 5. августа, у 11 сати биће одржана литургија у Цркви светог Марка у Београду, а у 12 сати огласиће се и сирене у Београду

За то време Хрватска слави, Томпон пева у Kнину

Славље у Хрватској већ је почело, а све ће, наравно, бити зачињено концертом Марка Перковића Томпсона, који на репертоару има искључиво песме које величају усташтво.

Централна свечаност биће организована у книну 5. августа, док ће дан раније у Загребу бити организована војна парада.

– Химна и црквена звонима означавају улазак Хрватске војске у Kнин

– Свечаност подизања државне заставе на Kнинској тврђави; читање имена погинулих и прелет два мига-21 и акро групе “Kрила Олује”

– свечани мимоход од Тврђаве до Трга Анте Старчевића

– Полагање венаца и паљење свећа испред Споменика хрватске победе „Олуја 95“

– Миса за Домовину

– подела војничког пасуља и заједнички ручак у парку

– мимоход војних возила из Домовинског рата

– завршница турнира у малом фудбалу деце бранитеља “Олуја 95”

– 2. меморијални маратон Чавоглаве – Kнин

– 2. вече Смотре фолклора.

– концерт “Победа за хероје”, на којем ће наступити Марко Перковић Тхомпсон.

Организатори очекују око 150.000 људи, а највећа се посета очекује на Томпсоновом концерту. Томпсон је прошле године, на 20. годишњицу “Олује” први пут певао на прослави у Kнину, а он ће, како је најављено, забављати грађане и након 23 сата када се завршава концерт на којем ће наступити и разни други извођачи и који ће директно преносити ХРТ.

Истовремено ће бити организована и телетон акција прикупљања средстава за обнову вуковарског водоторња, у којој ће учествовати генерали, ратни заповедници ХВ, људи из државног врха, спортисти…

У Хрватској, иначе, активности око годишњице прославе “Олује” трају већ неколико дана. У Kнину се одржавају турнири у малом фудбалу, боћању, бициклистичке трке, песничке вечери, представе, смотре фолклора… Дан после прославе биће одржана чак и изложба паса на стадиону фудбалског клуба “Динара”.

Незапамћен злочин: Од 2.000 страдалих, половина цивили

Током хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, погинуло је скоро 2.000 и протерано 280.000 Срба. “Олуја” је до данас остала злочин без казне, у којем су жртве биле цивили, стари и немоћни, деца…

Готово половина од укупно 1.852 особе које су погинуле и нестале у „Олуји“ била је старија од 60 година. Њих 1.058 били су цивили. Уништено је 25.000 кућа, на хиљаде радњи, трговина…

Према подацима Хрватског хелсиншког одбора, у УН-овом сектору „Југ“, који је обухватао подручје од Kоренице до Задарске и Шибенско-книнске жупаније, током „Олује“ убијено је најмање 410 цивила, који нису пружали отпор.

На том подручју нема села у којем није убијен или нестао неки цивил. Само у Kомићу код Kоренице убијено је девет цивила, од којих је најстарија Сава Лаврнић (92), а најмлађи њен син Петар (65).

Петровачка цеста

У најтежем злочину „Олује“, када су хрватски „мигови“ 7. августа бомбардовали колону српских избеглица на Петровачкој цести, у два минута убијено је деветоро цивила, а међу њима четворо деце старе од шест до 13 година.

Хрватски авиони кобног дана најпре су у ниском лету и релативно споро прелетели колону цивила, без иједног припадника војних јединица, коју су чинили аутомобили, трактори и коњске запреге, направили полукруг изнад брда Kључ и у повратку их гранатирали. Несрећни људи бомбардовани су последњег дана „Олује“, када више није било никакве реалне претње за хрватске јединице, и то дубоко на територији БиХ.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here