Лидер београдског одбора Демократске странке Србије, Урош Јанковић, о страначкој организацији, изборима. кандидатури за председника и колегама

 

Како коментаришете резултате Демократске странке Србије на последњим изборима?Пре свега странка је постала парламентарна захваљујући грађанима из целе Србије, можда је овог пута то било мало више из Београда, али одговорно тврдим да смо и ми и Двери дали све од себе да тај резултат буде што бољи. У овом тренутку, без да се претерано жалим на услове изборне трке, ово је био наш максимум.

 

Неки саборци, који вам очигледно не желе добро, вас називају и Урош Нејаки. Да ли вам то смета? Можемо то гледати и симболички, али само у једном сегменту. После великих Душанових освајања, цар Урош Нејаки постао је жртва бахатости властеле која се нагло обогатила у претходним ратовима и пљачкама (претходним властима и владавини), стога поносно могу да кажем да сам се ухватио у коштац са једним тешким бременом који то име носи, али уз веру да ће људи који са мном воде организацију успети да ураде нешто заиста добро по чему ће се памтити.

 

Screen Shot 2016-07-31 at 10.34.28 PM

 

Колико је негативна кампања против ДСС уродила плодом да не буде далеко више изнад цензуса?Да будемо реални, негативна кампања је овога пута била немилосрдна, поготову према Санди, а руку на срце ни Бошко није боље просао. Очигледно је после избора за председника Србије 2012. године ово постао тренд и такмичење у блаћењу опозиције. Прво од стране ДС-а а сада од тренутне владајуће клике, што је пре свега катастрофално за грађане Србије.

Какав је ваш став по питању најаве Санде Рашковић Ивић да ће до краја године предложити Милоша Јовановића за свог наследника?Председница је пре свега показала политички слух и демократски дух који је до сада мало лидера показало да поседује. Из реакције чланства се може видети позитивна реакција на њен предлог и заиста ће тај њен потез и храброст пре свега остати упамћени као реткост на Српској политичкој сцени. Мало људи је способно да препозна жељу чланства и да успе свима да удовољи, а она је овим потезом засигурно себе сврстала у некога кога ће чланство и после мандата поштовати. Доказ пре свега је и да је Санда врхунски психолог, а Милош Јовановић је неко о коме ће се тек говорити. Остављам да време буде једини суд који ће рећи о каквом се заправо човеку ради.

 

Колико сте дуго у ДСС-у и шта вас држи након свих ових година?У ДСС-у сам готово пуних 17 година а ушао сам у ову странку због Војислава Коштунице. Странка је тада имала свега пар процената подршке, али и лидера о којем су говорили да је поштен и доследан. То ме је привукло, и након повратка са ратишта одлучио сам да подржим тадашње надолазеће промене кроз рад у његовој странци. Никада се нисам покајао. За мене је и даље после свих ових година једини политичар за кога могу рећи да је био државник.

 

Цео интервју можете прочитати у првом броју часописа ПОРЕДАК

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here