Морамо што пре да предузмемо мере да спречимо терористичке нападе, попут оних у Европи, поручује професор Факултета за безбедност

Стравичан убилачки поход у Минхену подстакнут је терористичким нападима у свету који су узели маха у последње време, што може да се догоди и у Србији, упозорава професор Факултета за безбедност Дарко Трифуновић.

Попут стравичног догађаја у Минхену, он каже да и у Србији може да се доживи слична судбина, јер су терористички напади у свету отворили Пандорину кутију.
– Сви они који имају такве склоности да науде друштву знају да су најрањивији делови друштва потпуно незаштићени. Данас свако може да унесе оружје у неки тржни центар у Београду, а наше обезбеђење није наоружано и није обучено да тако нешто може да спречи. Такође, судови у Србији штите такве, јер се предмети вуку дуго – објашњава Трифуновић.

Он наводи да је нужно да се у Србији промене четири кључне ствари како би се подигле безбедносне мере на задовољавајући ниво.
– Прва ставка је ширење безбедносне културе. Друга битна тачка је повратак служења војног рока, трећа је либерализација Закона о ношењу и држању оружја и четврта лежи у промени кривичног закона, који би требало да буде по угледу на законе у САД – поручује Трифуновић.

Он наглашава да не верује тврдњама немачке полиције да није реч о терористичком нападу, јер истрага још није ни завршена.

Kонзул Србије у Минхену Снежана Миљанић рекла је да међу погинулима у оружаном нападу у Минхену нема грађана Србије, али да баварска полиција није могла да потврди да ли међу повређенима има наших држављана.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here