Полиција је привела жену из Будве због сумње да је црвеном бојом оштетила манастирски комплекс у Режевићима, који је стар осам векова и као споменик културе налази се под заштитом државе.

Монаси тврде да је просуто неколико литара црвене боје по фрескама које су толико оштећене да ће бити неопходна рестаурација. Боја је посута и по каменим зидовима.

У Цркви кажу да знају ко је оскрнавио Манастир, али нису жељели да о томе говоре, већ истичу да верују да ће полиција процесуирати случај.

У полицији наводе да је жена саслушана и да ће бити процесуирана, преносе црногорски медији.

Бројни туристи и верници јуче су у Манастиру затекли велику количину боје која се сливала низ зидове осликане фрескама, завршавајући на степеницама и каменом плочнику.

Митрополија црногорско-приморска пре четири године направила је посебан улаз у овај манастирски комплекс – камену грађевину осликану фрескама.

Због тих и радова на конаку, као и због фрескописања манастирске цркве Светог Стефана, Управа за заштиту културних добара поднела је пријаву тужиоцу.

Управа је навела да је реч о девастацији споменика културе, јер Митрополија није добила сагласност државе да изводи радове.

Из Српске православне цркве (СПЦ) одговорили су да су радовима желели да сачувају манастирски комплекс који је због небриге државе почео да пропада.

Део мештана Паштровића тада је подржао СПЦ и позвали су државне институције да прекину са нападима на Цркву.

Мјештани су тада поручили да је Манастир њихова светиња и да сваки напад на њега доживљавају као атак на морално и духовно биће Паштровића.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here