Извештај Саветодавне комисије за људска права на Косову, тела које је део УНМИК-а, садржи необично снажне критике на начин на који је Мисија УН на Косову решавала притужбе грађана, укључујући пропусте у истрагама о несталим и истрагама убистава, као и немар у вези са масовним тровањем оловом расељених Рома у камповима УН, пише „Њујорк тајмс“.

Закључци годишњег извештаја за 2015/16 Саветодавне комисије за људска права на Косову, завршеног у јуну, а објављеног јуче, представљају потенцијални извор непријатности за Уједињене нације, које, према Њујорк Тајмсу, и саме редовно оптужују владе због њихове неодговорности и устају у одбрану жртава чија су људска права прекршена у зонама сукоба широм света.

„Уједињене нације су добиле невероватан укор од стране Саветодавне комисије за људска права, која је својим радом везана за ову проблематичну мировну мисију на Косову.

Извештај описује напоре Комисије да УНМИК буде позван на одговорност за кршења права као „у потпуности неуспешне“, пише у тексту.

Током разматрања жалби које је примила на рад УНМИК-а, Комисија је пуно пажње посветила оптужбама за немар, будући да је стотине расељених ромских породица остало у ‘бедним УН насељима’ која су била изграђена на земљишту затрованом оловом, а та насеља су срушена 2010. године.

„У свом извештају из априла месеца, трочлана Комисија је установила да је УНМИК у суштини допринео тровању и констатовала да УНМИК треба да се извини жртвама и да им надокнади штету“, наводи се у тексту Њујорк тајмса.

Адвокат који заступа бивше становнике тих насеља Дијана Пост изјавила је да се „у потпуности“ слаже са критикама на рачун УНМИК-а.

„Врло је обесхрабрујуће када управо агенција која се залаже за владавину закона и треба да успостави мир и правду у свету ни сама не поштује ни владавину закона нити свој мандат који се односи на људска права“, рекла је Пост.

Извештај на 49 страна, који је потписао председавајући члан Комисије Марек Новицки, наводи и да „због неспремности УНМИК-а да спроведе било коју од препорука Комисије и због УНМИК-ове свеопште тврдоглавости, ни сам рад Комисије није довео до задовољења за подносиоце жалби“.

„Тиме су они два пута били жртве УНМИК-а – први пут када су им првобитно прекршена људска права, а затим поново након што су своју наду и поверење уложили у овај процес“, наводи Њујорк тајмс.

Ово је завршни годишњи извештај трочлане комисија међународних правних експерата, која је окончала свој мандат и престала са радом 1. јула.

„Сада када је Комисија ставила тачку на осмогодишњи процес доношења одлука о прихватљивости, давања мишљења и препорука, приморана је да овај процес прогласи потпуним неуспехом“, наводи се у извештају.

Према Њујорк Тајмсу, Комисија „може само да се запита шта би било да је УНМИК сарађивао са њом у доброј вери, уместо да процес који се тиче људских права претвори у позоришну представу“, наводи се и „искрено се извињава свим подносиоцима жалби због своје улоге у овој превари.“

Извештај напада оно што је описано као „шематски образац Унмикове дисфункције“, који се, како се наводи, понавља и траје годинама уназад и пре него што је комисија оформљена, управо да би се бавила упорним проблемима у вези са мировном мисијом на КиМ, која је дошла на КиМ након рата који је 1998. године избио између Србије и албанских сепаратиста на Косову, пише Њујорк тајмс.

Званичници УНМИК-а нису имали никакав директан коментар на извештај, а у саопштењу Одељења за мировне операције УН, које надгледа рад УНМИК-а, наводи се да „УНМИК цени рад своје Саветодавне комисије“, и истиче да Комисија није суд.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here